Profesorii debutanți din România sunt printre cei mai slab plătiți din UE, iar pentru a ajunge în vârful scalei de salarizare trebuie să petreacă în medie 40 de ani la catedră, atrage atenția World Vision România în baza unui raport al Comisiei Europene.
Totodată, datele organizației arată că 82% dintre cadrelor didactice nu au încredere în guvernanți când vine vorba de finanțare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care au intrat în grevă în pofida promisiunilor decidenților politici.
Fundația susține că, pentru o educație echitabilă și de calitate, salarizarea fiecărui profesor trebuie să pornească de la cel puțin salariul mediu pe economie. În lipsa unei finanțări corespunzătoare implementată rapid, tot copiii sunt cei care vor avea cel mai mult de suferit, mai punctează World Vision România.
“Suntem zilnic alături de profesori din comunitățile dezavantajate pentru care a-și îndeplini misiunea la catedră față de copii a devenit un act de supraviețuire în contextul creșterii prețurilor. Cadrele didactice au nevoie să se simtă respectate și apreciate, inclusiv din perspectiva salarizării. Nu putem avea o educație echitabilă pentru toți copiii fără profesori bine plătiți. Susținem ca salarizarea profesorilor să fie adecvată unui trai decent, pe măsura eforturilor care le depun pentru copii și care să pornească cel puțin de la salariul mediu pe economie”, a declarat Mihaela Nabăr-director executiv World Vision România.
Peste 92% dintre cadrele didactice spuneau vara trecută, în contextul publicării primelor proiecte ale noilor legi ale Educației, că vocea lor nu este ascultată. Totodată, 82% dintre profesorii-respondenți spuneau că nu au încredere că guvernanții vor respecta prevederea conform căreia pentru finanțarea cheltuielilor din educație va fi alocat, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat. La aproape un an de atunci, vedem cum în continuare profesorii nu au încredere în decidenți, în special când vine vorba de promisiunile legate de finanțare, subliniază fundația World Vision România.
Totodată, fundația atrage atenția că, potrivit unui raport Eurydice al Comisiei Europene, în perioada 2020-2021 profesorii debutanți din România aveau printre cele mai mici salarii din UE, iar pentru a ajunge în vârful ierarhiei salarizării, adică la o creștere de 77%, trebuie să petreacă în medie 40 de ani la catedră. Comparativ, în Grecia, salariul de start al unui profesor poate crește cu 97% după 36 de ani, în Austria cu 87% după 34 de ani, în Luxemburg cu 74% după 30 de ani, iar în Franța cu 72% după 35 de ani.
În țările nordice, diferențele de salarii între profesori sunt mult mai mici, iar perioada în care poți ajunge la salariul maxim este de asemenea mai mică. Concret, un profesor din Finlanda poate să-și crească salariul cu 31% în 20 de ani, iar unul din Norvegia cu 18% după 16 ani. Pe de altă parte, salariul mediu al unui profesor din aceste țări depășește 40.000 de euro anual.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate