Fundația Orange susține în acest an 9 proiecte cu impact social, desemnate câștigătoare în cadrul programului „Susține un ONG”, inițiativa prin care angajații Orange se implică activ în acțiuni de voluntariat și de sprijinire a comunităților #PentruMâine.

Proiectele selectate în cadrul celei de-a XI-a ediții a programului vor primi o finanțare totală de aproximativ 450.000 de lei și vor veni în sprijinul a 2.000 de beneficiari.

„Educația, sănătatea, incluziunea persoanelor cu dizabilități și dezvoltarea sustenabilă a comunităților rurale sunt domeniile esențiale pe care le susținem prin ediția a XI-a a programului. Succesul proiectelor anterioare a dus la suplimentarea bugetului în 2023, până la 50.000 de lei pentru fiecare inițiativă, pentru ca acestea să aibă un impact mai mare“, a declarat Ovidiu Ana, Director al Fundației Orange.

Proiectele câștigătoare în 2023 sunt:

  • Cinematograful bucuriei Educație prin CINETERAPIE (Monica Lia, Technical Service Manager, Orange Services, și Asociația Down București). Proiectul este destinat amenajării unui spațiu dedicat proiecțiilor de film, care va avea toate elementele specifice terapiei prin cinematografie. 75 de copii și tineri cu Sindrom Down vor avea un loc în care se vor simți confortabil pentru a putea învăța modul corect de abordare pentru diferite situații care fac parte din viață și care pot fi dificil de rezolvat (stres, durere, abuz, pierdere).
  • Clubul Micilor programatori (Cristian Pațachia-Sultănoiu, Development & Innovation Manager, Orange România, și Școala Gimnazială Costuleni, comuna Costuleni, județul Iași) Proiectul își propune creșterea accesului la educație tehnologică al copiilor din ciclul gimnazial din comuna Costuleni. Astfel, vor fi oferite cursuri gratuite de robotică pentru 70 de copii și va fi creată o structură educațională de tip club de robotică, care va fi dotată cu kituri de robotică, iar profesorii vor fi instruiți pentru a-i putea iniția pe copii în acest domeniu.
  • Educație pentru nonviolență (Mădălina Stan , B2B Manager Customer Value Management, Orange România și Asociația Bolnavilor de Von Hippel Lindau). Proiectul se adresează unui număr de 572 de elevi și 24 de învățători și diriginți din localitățile Mogoșoaia și Buftea și are ca scop reducerea numărului de comportamente violente dintre tineri. Activitățile vizate au un specific creativ-artistic, dar, în același timp, le aduc tinerilor, în mod intenționat, provocări ce vor fi filmate, menite să îi determine la auto-observare, negociere și rezolvarea amiabilă a conflictelor, sub îndrumarea unui psiholog.
  • Fii EROU în comunitatea ta! (Mihai Mărgăritescu, Business Sales Development Manager, Orange România și Fundația Leul Albastru). Proiectul își propune creșterea nivelului de competențe în acordarea primului ajutor (first-responders) și de auto-ajutorare (self-help) pentru un grup de 200 de elevi cu vârste de peste 14 ani, provenind din liceele din județul Argeș.
  • #Împreună reușim (Marin Mircea Muntean, Technical Solutions Consultant, Orange România, și Fundația de Voluntari Somaschi). Proiectul își propune să crească șansele de integrare a peste 100 de copii și tineri romi din comunitățile dezavantajate din Baia Mare, în special zona Craica, prin activități de alfabetizare digitală și activități de prevenție în domeniul sănătății, prin educație privind igiena, alimentația sănătoasă și riscurile adicțiilor.
  • IT is for me (Ioana Grigore, Head of HR, Orange Services, și Asociația Vertik pentru viitor). Proiectul își propune să motiveze copiii să opteze pentru studii STEM, urmărind să reducă și stereotipurile de gen în alegerea parcursului educațional, dar va contribui și la conștientizarea schimbărilor climatice printr-o serie de ateliere care combină știința cu tehnologia informației în scopul de a crea soluții pentru a proteja mediului înconjurător. 125 de elevi, din care 50% fete, vor beneficia de cursuri de IT pentru a începe primii pași în lumea digitală.
  • Leadership Summer Academy for Kids (Alina Ioana Manolea, Front Office Manager, Orange Services și Asociația Teach for Romania). Proiectul își propune formarea unei noi generații de profesori, capabili să gestioneze intervenții educaționale sustenabile în medii vulnerabile. Proiectul susține astfel dezvoltarea abilităților de bază pentru cel puțin 460 de copii, din comuna Udești, județul Suceava, și 100 de noi profesori care vor participa la Leadership Summer Academy for Kids (cursuri, activitati extrașcolare, reflecție).
  • O cale către o viață normală (Marian Mihai, Specialist Support, Orange Romania Communications, și Asociatia Terapeutica de Intervenție, Psihoterapie Individuală și Comportamentală – O.N.G). Proiectul vizează crearea unui cadru favorabil care să contribuie la creșterea șanselor de integrare socială a copiilor și tinerilor cu TSA, prin diagnosticare precoce și acces la servicii, programe de recuperare și asistență specializată.
  • Visul meu e la fel de frumos ca al tău (Cristina Oana Batușariu, Head of Supply Chain, Orange România și Fundația Inimă de Copil). Proiectul se adresează unui grup de 25 de copii și tineri cu dizabilități/ întârzieri în dezvoltare, cu vârste între 5-26 ani, din județul Galați. Aceștia vor beneficia de sesiuni de terapie de suport emoțional și dezvoltarea încrederii în sine. Atelierele vor fi realizate prin terapie prin artă și stimulare polisenzorială sau întâlniri de grup.