Recommerce, lider european în comerțul cu dispozitive high-tech second-hand și recondiționate, prezintă rezultatele celei de-a treia ediții a barometrului său anual „Piața Telefoniei Mobile Second-Hand”, realizat de KANTAR în peste 12 țări europene, inclusiv România.

Potrivit raportului, 3% dintre români au achiziționat în 2023 un dispozitiv recondiționat. Piața smartphone-urilor recondiționate este în creștere la nivel local, cu peste 60% dintre români exprimându-și interesul de a cumpăra un dispozitiv recondiționat. Prețul este factorul determinant în decizia de a achiziționa un smartphone recondiționat pentru 70% dintre consumatorii români, cu 2% mai mulți față de anul 2022.

Această tendință se menține constantă în toată Europa, unde 67% dintre consumatori pun accent pe prețurile mai accesibile, mai ales din cauza inflației crescute. Preferința pentru modelele de vârf se observă la 40% dintre consumatori, înregistrând o creștere de 5%, și întrece semnificativ preocupările legate de impactul asupra mediului.

Platformele online sunt preferate de peste 80% dintre consumatori pentru achiziționarea smartphone-urilor recondiționate, marcând cel mai înalt procent observat printre țările europene. 44% dintre consumatori (+5%) preferă să cumpere direct de la operatorii de telecomunicații.

Există o tendință notabilă către un comportament de cumpărare îndreptat spre ecologie în România. Mai mult ca oricând, compania noastră este angajată să sprijine această tranziție către o piață a smartphone-urilor sustenabilă, oferind în același timp o opțiune accesibilă din punct de vedere financiar consumatorilor”, a declarat Hector Destailleur, General Manager al Recommerce Group pentru Europa de Est.

Numai în 2023, am vândut peste 30.000 de smartphone-uri recondiționate în regiune. Din România, ne-am extins în Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Moldova, Slovacia și Slovenia, și mai multe alte țări urmează să fie incluse în curând. Ne propunem o creștere de cel puțin 30% în 2024”, a menționat Grégoire Vigroux, Co-Fondator & Consilier Senior, Recommerce Europa de Est.

Sondajul KANTAR a fost realizat online între 11 și 15 ianuarie 2024, pe un eșantion de 7.750 de persoane din 12 țări: Franța, Belgia, Germania, Olanda, România, Elveția, Polonia, Italia, Spania, Ungaria, Portugalia și Irlanda, cu vârste între 16 și 65 de ani.