2023 se profilează ca fiind cel mai fiebinte an din istorie, întrucât temperaturile din acest an sunt pe cale de a le depăși pe cele record din anii 2020 și 2016, a anunțat la începutul lunii octombrie Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene. Măsurătorile Copernicus, bazate pe date înregistrate începând cu 1940, arătă că temperatura medie globală pentru perioada ianuarie-septembrie a fost cu 0,52 °C mai mare decât media perioadei de referință 1991-2020 și cu 1,4 °C mai mare decât cea din perioada preindustrială cuprinsă între 1850 și 1900.

Potrivit sursei citate, schimbările climatice, combinate cu fenomenul meteorologic El Nino din acest an, care încălzește apele de suprafață în estul și centrul Oceanului Pacific, au alimentat recentele temperaturi record.

Astfel, vara anului 2023 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată. Perioada iunie – august a depășit cu mult recordurile anterioare, cu o temperatură medie de 16,8 °C, cu 0,66 grade peste medie. Astfel, iunie, iulie și august 2023 au stabilit recordul pentru cele mai fierbinți luni înregistrate la nivel global (comparativ cu anii anteriori).

Septembrie a fost probabil și ea cea mai anormal de caldă lună, cu temperaturi care au depășit foarte mult media pe termen lung a lunii. Mai exact, luna în ansamblu a fost cu aproximativ 1,75°C mai caldă decât media din septembrie pentru 1850-1900, perioada de referință preindustrială. Pentru Europa, septembrie 2023 a fost cel mai cald septembrie înregistrat, cu 2,51°C mai mare decât media 1991-2020 și cu 1,1°C mai mare decât în ​​2020, cel mai cald septembrie precedent.

Ceea ce este deosebit de îngrijorător este faptul că fenomenul El Niño este încă în curs de dezvoltare și, prin urmare, ne putem aștepta ca aceste temperaturi record să continue luni de zile, cu efecte în cascadă asupra mediului și societății „, a declarat secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, Petteri Taalas.

Temperaturi de 40°C la sfârșitul iernii în America de Sud

Un alt fenomen ieșit din comun sunt temperaturile caniculare, de peste 40 de grade Celsius, înregistrate în zone întinse din Brazilia, Paraguay, Bolivia și Argentina la sfârșitul iernii. Acestea au persistat până în primăvara din emisfera sudică, schimbările climatice făcând acest eveniment de 100 de ori mai probabil, potrivit studiului realizat de grupul științific World Weather Attribution.

„Căldura ucide, în special primăvara, înainte ca oamenii să se aclimatizeze la ea. Temperaturile de peste 40 de grade Celsius la începutul primăverii sunt mai mult decât extreme”, a declarat Julie Arrighi, coautor al studiului și director la Red Cross Red Crescent Climate Centre.

Oameni de știință: pragul de încălzire de 1,5 grade Celsius va fi depășit în acest deceniu

O astfel de creștere – 1,4 grade peste temperatura din perioada preindustrială, după cum arată datele Copernicus pentru 2023  –  nu înseamnă că lumea este pe punctul de a depăși pragul de încălzire pe termen lung de 1,5 C stabilit de liderii mondiali în acordul de la Paris din 2015, deoarece acesta este măsurat ca o medie multidecenală.

Totuși, există oameni de știință care atrag atenția asupra faptului că schimbările climatice se accelerează, iar lumea va depăși pragul de încălzire de 1,5 grade Celsius în acest deceniu și cel de 2 grade înainte de 2050, potrivit unui studiu publicat la începutul lunii noiembrie în revista Oxford Open Climate Change, menit să tragă un semnal de alarmă la discuțiile din cadrul COP28 privind clima.

Studiul este semnat de o echipă care include nume de la NASA și Universitatea Columbia, cum ar fi James Hansen, unul dintre primii oameni de știință care au avertizat lumea, în anii 1980, cu privire la impactul gazelor cu efect de seră asupra încălzirii climei.

Limitarea încălzirii la 1,5 grade Celsius este deja imposibil de atins, potrivit sursei citate. Impactul asupra oamenilor și a naturii se va accelera pe măsură ce încălzirea globală va spori fenomenele hidrologice (meteorologice) extreme.

Ce se întâmplă în România

„Consultându-mă cu colegii mei de la Administraţia Naţională pentru Meteorologie, se pare că şi 2023 se va înscrie în lista celor mai călduroşi ani pe care i-am putut măsura şi evalua vreodată. Pe 21 octombrie am avut cea mai călduroasă zi, 35 de grade în România”, a declarat recent ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.