World Vision Romania va amenaja cu ajutorul voluntarilor din cadrul PepsiCo, un solar și o livadă pentru elevii Liceului Tehnologic Urziceni din județul Ialomița, ca parte dintr-un proiect de sprijin al educației și conștientizare a importanței agriculturii.

Inițiativa a luat naștere ca răspuns la Raportul „Cum revitalizăm învățământul profesional și tehnic”, realizat în cadrul Consorțiului ”Creștem prin Educație Agricolă”, potrivit căruia numărul elevilor înscriși la o specializare agricolă este în continuă scădere, doar 4% dintre elevii de la învățământul profesional și tehnic fiind înscriși într-o clasă de studiu al agriculturii. Conform aceluiași studiu, în 2020 doar 57 de licee din România puteau fi calificate ca fiind preponderent agricole.

În ceea ce privește nevoile liceelor agricole, cele mai multe au menționat necesitatea unor investiții considerabile pentru achiziționarea de utilaje agricole, renovarea sau construcția facilitaților din cadrul unităților școlare și modernizarea fermelor didactice.

În acest context, World Vision România și Fundația PepsiCo au colaborat pentru a reamenaja complet grădinile Liceului Tehnologic Urziceni, o instituție care joacă un rol crucial în furnizarea de forță de muncă calificată pentru întreprinderile tehnice, agricole și de mediu din județul Ialomița, fiind singura instituție de învățământ de acest tip din zonă.

Cu sprijinul a 38 de voluntari PepsiCo, acest proiect a inclus construirea unui solar de 60mp complet echipat, înlocuirea acoperișului solarului existent și amenajarea unei livezi cu 100 de copaci în curtea liceului.

Solarul vechi al școlii este din anul 2006 și este destul de redus ca suprafață, nu se pot derula toate activitățile de practică cu elevii acolo. Un solar în plus înseamnă plante mai multe și răsaduri diversificate pentru practica, ceea ce îi va ajuta foarte mult pe elevii cu calificarea „agricultor în culturi de câmp”. De asemenea, livada care există în lotul școlar este dedicată activităților de practică pentru elevii de la specializarea „horticultura”. Livada a fost înființată acum 30 de ani, ceea ce înseamnă că mulți dintre pomi nu mai ajungeau să rodească”, a declarat Andrei Pătrașcu, Director al Liceului Tehnologic Urziceni.

Inițiativa de la Urziceni este al doilea proiect de voluntariat dezvoltat de Fundația PepsiCo și World Vision România. Anul trecut cele două fundații au reabilitat complet o grădiniță din comuna Adâncata (județul Ialomița) cu ajutorul angajaților PepsiCo Romania și cu un grup de adolescenți din Fierbinți.

De asemenea, anul acesta Fundația PepsiCo și-a continuat parteneriatul de trei ani cu World Vision România, contribuind cu încă 150.000 de dolari la susținerea programul „Vreau în clasa a 9-a”. Din 2021, Fundația PepsiCo a contribuit cu peste 750.000 de dolari la finanțarea proiectelor World Vision România.