Aproape 4 milioane de ucraineni au tranzitat teritoriul României în ultimii doi ani de război. Dintre aceștia, 157 de mii au cerut o formă de protecție legală, iar la începutul lunii februarie 78.743 de ucraineni erau prezenți în țara noastră. Dintre cei care rămân pe teritoriul României, 39% spun că doresc să se angajeze în România, în timp ce 11% ar vrea să-și deschidă o afacere în țară. Alți 48% spun că vor să se întoarcă în Ucraina după terminarea conflictului, potrivit unei analize realizată de FONPC.
Pentru a veni în sprijinul refugiaților care își doresc un loc de muncă în România, Fundația World Vision România în colaborare cu Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov și cu suportul financiar al UNHCR lansează un proiect prin care 1.200 de adulți ucraineni solicitanți de azil și români vor fi susținuți să se integreze pe piața muncii.
Activitățile proiectului includ servicii integrate de informare, consiliere, antreprenoriat și mediere profesională, cursuri de limbă română, suport pentru echivalarea studiilor și acordarea de granturi pentru susținerea inițiativelor antreprenoriale.
Complementar, adulții beneficiarii ai proiectului care au copii în îngrijire, vor avea prioritate pentru accesarea gratuită a serviciile socio-educaționale pentru copii în centrele Happy Bubble derulate de World Vision România în locațiile București, Iași, Suceava, Cluj și Constanța.
”Confruntându-ne cu provocări semnificative în integrarea refugiaților ucraineni și a solicitanților de azil pe piața muncii și în sistemul de învățământ din România, ne concentrăm eforturile pe depășirea barierelor lingvistice, recunoașterea și eschivarea competențelor profesionale și adaptarea procesului de învățare pentru a răspunde nevoilor celor mai vulnerabile persoane. Prin toate proiectele noastre, oferim nu doar un suport tangibil pentru accesul la muncă și la educație, ci și consiliere la fiecare pas pentru a asigura o tranziție lină și o integrare de succes în societatea noastră”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
”Imediat după sosirea lor în România, majoritatea refugiaților au sperat să se întoarcă acasă cât mai repede posibil. Doi ani mai târziu, vedem eforturile lor de a-și reconstrui viața aici, până când se vor putea întoarce acasă în siguranță. Găsirea unui loc de muncă este o parte esențială a restabilirii normalității, de aceea, lucrăm îndeaproape cu autoritățile și cu parteneri precum World Vision pentru a facilita accesul refugiaților și al persoanelor vulnerabile din comunitățile gazdă, la cursuri de limba română, servicii de integrare pe piața muncii și sprijinirea inițiativele antreprenoriale,” a spus Pablo Zapata, Reprezentantul UNHCR în România.
Proiectul „Protecția și incluziunea socio-economică a refugiaților și solicitanților de azil în România” se desfășoară până în decembrie 2024 și își propune să faciliteze incluziunea socială și economică pentru 1.200 de tineri și adulți, refugiați ucraineni și români, persoane vulnerabile din București și cinci județe (Brașov, Cluj, Constanța, Iași și Suceava). Dintre aceștia, 80% sunt refugiați ucraineni sau solicitanți de azil, iar 20% sunt români.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate