Un nou sondaj realizat de Fundația Word Vision România printre adolescenții de la sate, arată că aproape jumătate dintre aceștia nu au fost niciodată într-o tabără de vară la munte și patru din zece n-au făcut niciodată o drumeție pe munte. Mai mult decât atât, peste o treime dintre respondenți nu au fost nici în concediu cu familia la munte sau la mare.  

Rezultatele sondajului evidențiază însă o realitate și mai tristă: mulți dintre copiii din mediul rural nu au ieșit niciodată din satul lor, iar adolescenții se simt singuri vară, de multe ori preocuparea lor fiind îngrijirea gospodăriei.  

În acest context, World Vision lansează campania de strângere de fonduri “Muntele te surprinde. La fel și viața de după liceu” pentru ca 1.000 de adolescenți din rural să poată lua contact cu experiența taberelor și a drumețiilor pe munte. 

“Fiecare dintre noi ne amintim acel prim moment în care am văzut marea, muntele, un oraș nou sau o țară străină. Experiențele ne formează și ne fac ceea ce suntem astăzi. Din păcate însă, copiii din mediul rural rămân de foarte multe ori doar cu experiențele din satul lor”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv al fundației World Vision România. 

Taberele de vară sunt organizate în cadrul programului „Vreau în clasa a 9-a”, program pentru liceeni care a fost implementat încă din 2008 ca răspuns la o nevoie acută a adolescenților din mediul rural: aceea de a-și continua studiile la liceu. Unul dintre beneficiile oferite elevilor din cadrul programului este posibilitatea de a participa la o tabără de vară anuală, desfășurată într-o locație montană, în perioada iulie-septembrie. Taberele au un istoric de peste 14 ani și reprezintă una dintre activitățile majore de la nivelul programului ce aduce împreună sute de elevi de liceu din mediul rural, prin activități recreative și de învățare prin joc.