Vulcangas România, cu susținerea IVECO și alături de alți parteneri strategici din industrie, a inaugurat prima stație de alimentare cu Gaz Natural Lichefiat (LNG) și Bio-LNG din România, la Pecica, județul Arad. Această realizare marchează o premieră națională și deschide drumul către crearea unui coridor strategic de alimentare cu LNG, destinat transporturilor de mărfuri pe traseul Arad – Constanța.
Stația din Pecica este parte a unei strategii pe termen lung care prevede extinderea infrastructurii de LNG pe teritoriul României. IVECO România se implică activ în crearea acestei infrastructuri de alimentare, cu scopul de a sprijini tranziția către un transport rutier sustenabil, mai „verde” și mai eficient.
”De mai bine de un deceniu, IVECO sprijină introducerea vehiculelor pe bază de LNG și Bio-LNG în România, oferind soluții eficiente și sustenabile pentru transportul de mărfuri și de persoane. Lansarea acestei prime stații de alimentare, realizată de Vulcangas, reprezintă un pas înainte în transformarea industriei de transport, iar IVECO va continua să contribuie activ la dezvoltarea unei infrastructuri care să faciliteze tranziția către combustibili alternativi și să susțină obiectivele de decarbonizare”, a declarat Andrei Gagea, Country Manager IVECO România.
Gazul natural generează mai puține emisii nocive decât motorina, contribuind astfel la reducerea impactului negativ al transporturilor asupra mediului. În plus, arderea LNG produce mai puține reziduuri și poluanți, iar camioanele alimentate cu LNG sunt mai silențioase decât cele tradiționale, reducând nivelul de zgomot cu până la 50%. În plus, în cazul utilizării Bio-LNG-ului se reduc emisiile de CO2 cu până 95% în ciclul Well-to-Wheel.
Potrivit studiului „Viitorul mobilității în România” realizat de Confederația Patronală Concordia în 2022, sectorul transporturilor este responsabil pentru 16% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din România. Nevoia de decarbonizare este urgentă, iar LNG-ul și Bio-LNG-ul, ambele disponibile în această stație, contribuie la soluționarea acestei provocări.
În conformitate cu rezultatele aceluiași studiu, scenariul „FitFor55” prevede că, până în 2030, utilizarea de combustibili alternativi, cum ar fi gazele naturale lichefiate (LNG), va contribui la atingerea țintelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul transporturilor, prin creșterea ponderii vehiculelor electrice și pe combustibili alternativi. Conform acestui scenariu, care este aliniat cu pachetul de politici Green Deal ale UE, ponderea vehiculelor comerciale de tip ICE (motor cu combustie internă) va scădea treptat, în timp ce procentul noilor înmatriculări de furgonete electrice (BEV) și hibride va crește semnificativ după 2025. În plus, gazele naturale comprimate și lichefiate vor reprezenta până în 2030 aproximativ 1,6% din consumul de combustibil pentru camioanele medii și grele, contribuind la diversificarea surselor de energie și reducerea emisiilor de CO2.
Stația de la Pecica face parte dintr-un plan mai amplu, Vulcangas având ca obiectiv instalarea a peste 10 stații de alimentare cu LNG în România, cu puncte de alimentare în locații strategice, inclusiv București și Constanța. Gazul natural utilizat va fi procurat din terminalele aflate în Marea Adriatică, Marea Nordului și Turcia, asigurând astfel o aprovizionare stabilă și continuă.
”Această stație de LNG și Bio-LNG marchează începutul unei rețele esențiale pentru transportul sustenabil în România. Colaborarea cu IVECO și ceilalți parteneri strategici ne permite să oferim soluții eficiente și prietenoase cu mediul, contribuind la obiectivele de decarbonizare într-un mod real, tangibil economic și pragmatic”, a declarat Costantino Amadei, administrator Vulcangas România.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate