Asociația Națională pentru Cerințe Educaționale Speciale din Marea Britanie (nasen) și UNICEF în România anunță lansarea unui set de instrumente pentru educație incluzivă, conceput în mod explicit pentru profesorii din România.
Acest instrument se dorește a fi o resursă stimulativă în sprijinul cadrelor didactice pentru crearea unor condiții mai incluzive în clase, care să răspundă nevoilor copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) și/ sau cu dizabilități.
Setul de instrumente oferă îndrumări practice, strategii și mijloace de promovare a educației incluzive. Acesta subliniază importanța colaborării, nu numai în cadrul școlilor, ci și cu părinții, familiile și agențiile externe, pentru a răspunde nevoilor diverse ale tuturor elevilor.
Principalele elemente ale setului de instrumente includ perspective asupra teoriilor recente privind incluziunea școlară a copiilor cu CES, orientări practice pentru cadrele didactice cu privire la promovarea unui mediu incluziv în clasă, o listă actualizată de instrumente pentru a sprijini incluziunea copiilor cu CES și un modul dedicat lucrului în colaborare cu familiile copiilor cu CES.
”Am fost onorați să lucrăm la un astfel de proiect de colaborare cu UNICEF România. Angajamentul pentru o educație incluzivă începe cu crearea unei practici incluzive în clasă și prin căutarea unor modalități de a ne asigura că ceilalți profesori și comunitatea școlară în general devin treptat conștienți de schimbările pe care le facem în modul în care predați”, a declarat Annamarie Hassall MBE, director executiv al nasen.
”Toți copiii, indiferent de abilități, au dreptul la educație incluzivă de calitate. În acest sens, instrumentele care îi ajută pe profesori să își adapteze predarea la nevoile fiecărui copil sunt esențiale. UNICEF își reafirmă angajamentul față de educația incluzivă pentru toți și le mulțumește partenerilor săi și tuturor profesorilor care lucrează necontenit astfel încât copiii cu nevoi educaționale speciale și dizabilități să învețe alături de colegii lor în fiecare zi la școală”, a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.
Setul de instrumente pentru educația incluzivă, este disponibil în limba română și poate fi descărcat gratuit de pe website-ul UNICEF.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate