Copiii și a tinerii declară că au auzit de schimbările climatice, dar numai jumătate dintre ei înțeleg la ce se referă acestea, potrivit unui nou sondaj realizat de UNICEF și Gallup, publicat în contextul reuniunii din cadrul COP28 a liderilor mondiali.
Potrivit sondajului global, în medie, 85% dintre tinerii chestionați cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, provenind din 55 de țări, au declarat că au auzit de schimbările climatice, însă doar 50% dintre aceștia au ales definiția corectă inclusă în Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice atunci când li s-a cerut să aleagă între „schimbări sezoniere ale vremii care au loc în fiecare an” și „fenomene meteorologice mai extreme și o creștere a temperaturii medii globale ca urmare a activității umane”.
”La COP28, liderii trebuie să își ia angajamentul de a se asigura că tinerii și copiii sunt educați în legătură cu această problemă, sunt luați în considerare în cadrul discuțiilor și sunt implicați în deciziile care le vor influența viața în deceniile următoare”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.
Sondajul global – care continuă proiectul inițiat în 2021, Changing Childhood Project – analizează rezultatele subsetului de întrebări ale UNICEF din cadrul sondajului realizat de Gallup la nivel mondial în 2023. Alături de schimbările climatice, acesta explorează două provocări persistente care influențează viața copiilor și a tinerilor – încrederea în informații și constrângerile privind schimbările politice într-o lume globalizată.
În ceea ce privește încrederea în informații, rezultatele arată că 60% dintre tinerii chestionați folosesc rețelele de socializare ca principala sursă de știri și de informații, însă doar 23% dintre ei au încredere în informațiile de pe aceste platforme. De fapt, rețelele de socializare reprezintă sursa de informații cu cea mai mică credibilitate dintre toate instituțiile incluse în sondaj.
În România, 89% dintre cei 83 de respondenți cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani au declarat că au auzit de schimbările climatice. 65% dintre respondenți identifică schimbările climatice cu fenomenele meteorologice extreme și cu o creștere a temperaturilor medii la nivel mondial ca urmare a activității umane. 61% dintre tinerii respondenți români au indicat oamenii de știință ca fiind cea mai de încredere sursă de informații corecte, 59% au ales medicii și lucrătorii din domeniul sănătății și 48% organizațiile religioase. 24% au votat mass-media ca sursă de încredere, 16% – social media, în timp ce 10% – guvernul național.
”Acest studiu oferă informații valoroase cu privire la modul în care percep copiii și tinerii trei provocări persistente care ne modelează lumea – acum și în viitor. Este crucial să prezentăm perspectivele tinerilor. Acestea îi ajută pe actualii decidenți politici să înțeleagă nevoile și opiniile generațiilor viitoare într-o eră a schimbărilor rapide și a incertitudinii” , a declarat Joe Daly, partener principal în cadrul Gallup.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate