Producătorul de preparate din carne și conserve, Vascar, a instalat un sistem de panouri fotovoltaice în valoare de 3 milioane lei pentru unitatea de producție din Vaslui. Proiectul constă în 1.400 de panouri, pe o suprafață de 12.000 mp, cu o putere instalată de 770 kWp. Investiția urmează a fi amortizată în 5 ani.

Sistemul de panouri fotovoltaice va produce 1.200 de MWh pe an, echivalentul a 245.000 de kilograme de cărbune neexploatat anual.

„Vom continua să investim în producția de energie din surse regenerabile pentru a reduce costurile operaționale și dependența față de energia convențională, dar și pentru că ne dorim să acționăm responsabil în raport cu mediul. Vascar este o companie preocupată de  reducerea amprentei de carbon și utilizarea eficientă a resurselor naturale, pentru o planetă mai verde și un viitor mai bun pentru noi toți”,  spune Vlad Ciuburciu, Director General Vascar.

În următorii 25 de ani, panourile solare vor produce 27.500 MWh, însemnând o reducere a emisiilor de CO2 cu 15.000 tone, echivalentul plantării a 825.000 de copaci.

Energia verde produsă acoperă aproximativ o treime din consumul anual al companiei Vascar. Proiectul a fost realizat de firma Volta X Solar Systems.

Strategie de sustenabilitate lansată în 2021

În 2021, Vascar a lansat o strategie de sustenabilitate axată pe patru piloni:  grijă față de mediu,  responsabilitate față de angajați, producție responsabilă, implicare în problemele comunității.

Direcțiile stabilite de managementul Vascar în cadrul strategiei de sustenabilitate pentru 2021-2024 au la bază obiective precum: consum și producție responsabile, egalitate de gen, muncă decentă și creștere economică, inovație și infrastructură.

Compania a fost înființată în 1984 la Vaslui și a rămas cu acționariat 100% românesc. În prezent, cei 400 de angajați produc preparate din carne și conserve sub mărcile Vascar și Moldova în Bucate, distribuite la nivel național. Compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 108,9 milioane lei.