Festivalul de mobilitate, IAA MOBILITY 2023, a fost un succes răsunător, conform organizatorilor. Din 5 până în 10 septembrie, München a devenit epicentrul mobilității viitoare, atrăgând vizitatori fascinați din întreaga lume la performanța inovațiilor din zona expozițională și show-ul de mobilitate în aer liber din centrul orașului. Peste 500.000 de persoane au participat la IAA MOBILITY 2023, peste 100.000 vizitând Open Space în ziua de sâmbătă.

„IAA MOBILITY 2023 a fost un succes semnificativ și un reper pentru viitorul mobilității. Industria auto germană este încrezătoare și hotărâtă și este pregătită pentru provocările viitoare. IAA MOBILITY este un semnal pentru schimbare, arătând voința puternică și capacitatea industriei auto de a fi inovatoare necesare pentru a transforma această transformare într-o poveste de succes comună. Acesta este spiritul care emană de la München în lume. Vizitatorii entuziaști evidențiază interesul imens pe care îl au oamenii pentru viitorul mobilității – și reflectă convingerea că mașinile durabile și digitale joacă un rol esențial. Dialogul intens și dezbaterile constructive cu părțile interesate din politică, societate și afaceri în Spațiul Deschis și la Summit-ul IAA sunt cruciale în realizarea mobilității neutre din punct de vedere climatic”, spune președintele VDA Hildegard Müller.

750 de expozanți, peste 300 de premiere mondiale și peste 3.700 de jurnaliști acreditați

În total, aproape 750 de expozanți din 38 de țări au prezentat peste 300 de premiere și noutăți mondiale la IAA MOBILITY 2023. Fiecare al doilea expozant a venit din alt[ [ar[ dec\t Germania. Nivelul ridicat de internaționalitate a fost evident și în rândul vizitatorilor: aproape 30% erau din străinătate, din 109 țări. Peste 3.700 de jurnalişti din 82 de ţări au fost acreditaţi pentru IAA MOBILITY. Acoperirea internațională a crescut cu 70% față de IAA MOBILITY 2021.

„IAA MOBILITY a adus cele mai mari companii din sectoarele de mobilitate și tehnologie din întreaga lume și multe startup-uri la München. Acest lucru demonstrează: Conceptul nostru de Summit-ul IAA și în spațiul deschis se potrivește perfect pentru München. Suntem în discuții productive cu Messe München GmbH pentru IAA MOBILITY 2025″, spune Hildegard Müller.

Peste 500 de vorbitori internaționali de top la Conferința IAA au oferit perspective exclusive despre viitorul mobilității. Printre acestea se numărau directori executivi de top din sectoarele de mobilitate și tehnologie, dar și personalități internaționale precum Natalie Portman, câștigătoarea Oscarului, Alyssa Carson, candidata la misiune Mars și Sophia Kianni, fondatoarea unei inițiative de protecție a climei. Cancelarul Olaf Scholz a inaugurat IAA MOBILITY, iar printre invitați s-au numărat numeroși politicieni internaționali, ambasadori și miniștri din guvernele federale și de stat.

IAA MOBILITY a fost foarte bine primită de vizitatori, potrivit unui sondaj realizat de Gelszus Messe-Marktforschung GmbH. 92% au evaluat IAA MOBILITY de la excelent la bun. 94% dintre respondenți ar recomanda IAA MOBILITY. Pentru majoritatea, mașinile au fost principalul interes; peste un sfert au venit pentru bicicletele afișate și micro-mobilitate. IAA MOBILITY atrage în special un public mai tânăr – 64% dintre vizitatori aveau sub 40 de ani. De asemenea, aproximativ 89% dintre vizitatorii profesioniști au apreciat experiența și atmosfera IAA MOBILITY ca fiind excelente spre bune. Aproape 92% dintre expozanți, jurnaliști și vizitatori au evaluat internaționalitatea IAA MOBILITY de la excelent la bun.

Pentru un dialog deschis cu publicul, laboratorul de la Marienplatz din München a găzduit 65 de panouri și ateliere despre viitorul mobilității și dezvoltării urbane. Ofertele pentru familii și evenimentele culturale, cum ar fi concertele gratuite OpenAir, au întâlnit și ele un interes extraordinar de mare. Un alt punct de interes au fost testele drive. Teste 8.500 de teste cu mașini au permis pasionaților să experimenteze direct cele mai recente inovații în materie de mobilitate. De asemenea, au fost aproximativ 4.000 de plimbări cu biciclete și biciclete electrice.

„Oamenii vor să vadă și să experimenteze inovații în materie de mobilitate. Iar mobilitatea înseamnă participare și este astfel un pilon central al vieții noastre. Acum, sperăm să vedem că se concretizează potențialul traficului conectat. Soluțiile și conceptele au fost prezentate la IAA MOBILITY”, spune Müller.

Discuții cu Natalie Portman

Într-un panel de la Conferința IAA, câștigătoarea Premiului Oscar Natalie Portman a vorbit cu moderatorul Oliver Crook despre angajamentul ei față de bunăstarea animalelor, veganism și despre modul în care fiecare dintre noi poate aduce o contribuție în lupta împotriva schimbărilor climatice. Ea a dorit, de asemenea, să audă de la reprezentanții industriei cum soluțiile de mobilitate durabilă pot fi făcute accesibile tuturor. La discuție au luat parte și Oliver Blume, CEO al Grupului Volkswagen, și Dr. Sandra Wolf, CEO Riese & Müller.

Oliver Blume a arătat că pentru el, produsele atractive, o infrastructură bună de încărcare și un preț rezonabil sunt cei mai importanți factori. Cu cât produci mai multe mașini electrice, cu atât poți scala mai bine și cu atât produsele devin mai accesibile. Dr. Sandra Wolf, în schimb, a subliniat că bicicletele și bicicletele electrice sunt deja unul dintre cele mai accesibile mijloace de transport și sunt ușor accesibile. Ea consideră că scopul trebuie să fie scăderea prețului ofertelor de mobilitate, fie prin modele de partajare, fie prin abonament.