Sustenabilitatea este considerată de către 67% dintre respondenți ca având un impact benefic asupra calității vieții, 34% declarând că aceasta o influențează în foarte mare măsură, arată un raport de cercetare realizat recent de Asociația CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză în parteneriat cu compania de cercetare de piață Reveal Marketing Research.

Același studiu arată că 61% dintre participanți cred că economisirea resurselor are un impact pozitiv asupra calității vieții, seniorii și pensionarii acordând o atenție sporită acestui subiect (76%). Colectarea separată a deșeurilor este susținută de 60% dintre participanți și percepută ca având un impact semnificativ asupra calității vieții. Cele mai generoase procente cu privire la acest aspect s-au înregistrat tot în rândul seniorilor și pensionarilor (80%).

Studiul mai scoate în evidență faptul că dimensiunea ecologică a sustenabilității primează în percepțiile românilor, într-o măsură semnificativ mai mare decât implicațiile sociale sau cele economice. Principalele acțiuni sustenabile care reies în urma chestionarului sunt: economisirea resurselor de apă, electricitate și gaz (61%), colectarea separată a deșeurilor (60%), educația ecologică a copiilor (50%) și achiziționarea de produse eco/bio sau cu ambalaje reciclabile (49%).

Deoarece calitatea vieții este direct influențată de mediul în care trăim, de calitatea produselor consumate, de obiceiurile și comportamentele noastre și ale celor din jur, orice modificare pozitivă sau negativă cu privire la aceste aspecte poate avea un impact direct asupra noastră. Acest studiu scoate în evidență 3 piloni ai sustenabilității: mediul înconjurător, reducerea risipei și sănătatea, iar rezultatele demonstrează faptul că grijile legate de ecologie și de mediul în care trăim primează, fiind asociate într-un procent mai mare cu ideea de sustenabilitate. Suntem plăcut surprinși să descoperim în urma analizei că 59% dintre români sunt deschiși să facă schimbări în stilul de alimentație în vederea adoptării de obiceiuri sustenabile, iar mai mult de jumătate consideră că-și pot schimba comportamentele pentru a obține un echilibru între viața personală și cea personală”, spune Constantin Bratu, Președinte CIPRA.

Realizat pe baza metodologiei CAWI (chestionare autoaplicate online), studiul s-a desfășurat în perioada 8-14 august 2023, pe un eșantion de 1.015 persoane din România, cu vârsta de peste 18 ani și utilizatori de internet.

INFOGRAFIC_SUSTENABILITATE