Angajamentele luate de statele Uniunii Europene pentru tranziția verde prevăd, printre altele, instalarea panourilor fotovoltaice în proiecte de producție a energiei solare. Unul dintre aceste proiecte de anvergură urmează să fie ridicat de Rezolv Energy, un producător independent de energie regenerabilă, axat pe Europa Centrală și de Sud-Est, în Bulgaria, în apropiere de granița cu România. 

Rezolv Energy, care deține deja peste 2 GW de energie curată în curs de pregătire în România, inclusiv ceea ce va fi cel mai mare proiect solar din Europa, a achiziționat drepturile de a construi și exploata o centrală solară de 229 MW în localitatea Silistra din nord-estul Bulgariei, la mai puțin de 10 km de granița cu România de pe teritoriul județului Călărași. Denumită „Sfântul Gheorghe”, construcția urmează să înceapă la finalul acestui an; se așteaptă ca centrala să fie finalizată la începutul anului 2025. Odată construită, aceasta va fi cea mai mare centrală solară din Bulgaria.

Compania a achiziționat proiectul de la compania bulgară YGY Industries JSC, deținută de Yavor Georgiev. Proiectul “Sf. Gheorghe” va fi construit pe locul fostului aeroport Silistra, un aerodrom dezafectat care se întinde pe 165 de hectare. Proiectul va cuprinde aproape 400.000 de panouri solare. Cu o producție medie anuală de energie de 313 gigawați oră (GWh), proiectul va produce echivalentul a 13% din energia solară instalată în prezent în Bulgaria.

Centrala va fi conectată la rețeaua principală de transport de 110 kV prin intermediul a două linii de conexiune independente cu o lungime totală de aproximativ 6 kilometri. Energia va fi vândută utilizatorilor comerciali și industriali prin intermediul unor acorduri de achiziție de energie (PPA) pe termen lung.

Proiectul va crea un număr mare de noi locuri de muncă în faza de construcție. Aproximativ 500 de persoane vor fi angajate atât pentru asamblare ușoară – activitate care poate fi efectuată și de bărbați și de femei, atât cu normă întreagă, cât și cu jumătate de normă, cât și în poziții de ingineri, acestea fiind locuri de muncă de înaltă calificare. Pe termen mai lung, centrala electrică va oferi locuri de muncă locale pentru personal calificat și semicalificat pe parcursul celor peste 30 de ani de funcționare.

Proiectul “Sf. Gheorghe” va fi proiectat, construit și exploatat în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu, sociale și de guvernanță (ESG).

O investiție Actis

Rezolv Energy a fost lansată anul trecut de Actis, un investitor global de top în infrastructură durabilă. Rezolv are deja în pregătire proiecte de peste 2 GW de energie curată în România, inclusiv proiectul Dama Solar de 1.044 MW, care va deveni cea mai mare centrală solară din Europa odată ce va fi operațională.

Anul acesta, energia solară va reprezenta aproape 13% din capacitatea totală instalată în Bulgaria, iar estimările sugerează că până în 2030 vor fi generați aproape 6 GW de energie solară. Suntem foarte mândri că proiectul Sf. Gheorghe va fi o parte importantă a acestei creșteri. Asta va ajuta Bulgaria să își atingă obiectivele privind energia regenerabilă. Aflat la nici 10 km de granița cu România, proiectul va deservi și piața românească, contribuind la independența energetică a celor două țări. În mod crucial, pentru sectorul de afaceri, va permite, de asemenea, să furnizăm energie curată extrem de competitivă, fără subvenții, la un preț stabil pentru utilizatorii industriali și comerciali din întreaga țară”, spune Alastair Hammond, Director de Operațiuni Rezolv Energy.

Rezolv continuă să meargă din ce în ce mai bine și suntem încântați să finanțăm investiția sa într-un proiect atât de important. Ambiția Actis este de a aduce o contribuție substanțială la tranziția energetică în această regiune prin proiecte majore, de mare anvergură, care sunt construite și operate la cele mai înalte standarde de sustenabilitate. Sf. Gheorghe și parcurile din România sunt exact genul de proiecte pe care l-am avut în vedere atunci când am luat decizia de a susține Rezolv„, a declarat și Jaroslava Korpanec, Partener și Șef al departamentului Europa Centrală și de Est al Actis.

Rezolv Energy este un producător independent de energie regenerabilă cu o experiență bogată în domeniu. Compania dezvoltă proiecte de energie verde, fără subvenții, la un preț stabil, pe termen lung, pentru utilizatorii industriali și comerciali și pentru alți beneficiari care operează în Europa Centrală și de Sud-Est.

Având un management cu o experiență de 15 ani în domeniul energiei verzi, compania investește în proiecte de energie regenerabilă – eoliene, solare și de stocare – de la stadiul de dezvoltare, până la construcție și operare pe termen lung. Cu sprijinul investițiilor pe termen lung din partea Actis, unul dintre cei mai importanți investitori în energie din lume, Rezolv Energy construiește un portofoliu de multi-gigawaţi care va ajuta companiile și țările să-și satisfacă nevoile energetice de astăzi și în viitor.