Odată cu lansarea oficială, pe 30 noiembrie 2023, a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) administrat de  RetuRO, România a făcut un pas semnificativ în direcția economiei circulare, acest sistem fiind de altfel cel mai mare proiect de profil din țara noastră.

În 5 luni și jumătate de funcționare, aproximativ 350 de milioane de ambalaje au fost returnate prin SGR, dintr-un total de aproximativ 1,5 miliarde de ambalaje SGR puse pe piață de către producători. De altfel, volumul de ambalaje returnate prin sistem a crescut de peste 5.000 de ori, din decembrie 2023 până în aprilie 2024 (de la 31.000 ambalaje până la aproximativ 165 de milioane de ambalaje SGR în aprilie 2024),. În plus, doar în primele 15 zile din luna mai a acestui an au fost returnate aproximativ 100 de milioane de ambalaje.

Toate aceste cifre arată deschiderea populației către a folosi Sistemul de Garanție-Returnare și reprezintă o dovadă că deși este abia la început, sistemul a pornit în forță și are un potențial de creștere semnificativ în viitor. De altfel, SGR a fost gândit încă de la început drept un sistem dinamic, în continuă evoluție și dezvoltare, proces susținut de investiții permanente. De exemplu, cea mai recentă investiție a RetuRO a fost în deschiderea, la jumătatea lunii mai, a celui de-al patrulea centru regional de numărare și sortare a ambalajelor SGR, în Otopeni, județul Ilfov.

Amplasat în incinta parcului industrial Olympian Park North Bucharest, centrul va gestiona și procesa ambalajele de băuturi colectate atât manual, de la comercianți, cât și de la automatele de returnare (RVM-uri). Cu o suprafață de 10.000 de metri pătrați, centrul din Otopeni este cel mai mare hub regional din infrastructura de colectare dezvoltată de RetuRO, având o capacitate anuală de numărare de aproximativ 900 de milioane de ambalaje SGR și o capacitate de sortare și procesare pe tipuri de materiale (PET, metal, sticlă) de două ori mai mare (1,8 miliarde de ambalaje SGR). Centrul regional din Otopeni va deservi, în principal regiunea București-Ilfov, de unde au provenit, până în prezent, aproximativ 30% din ambalajele SGR returnate la nivel național, precum și județele din proximitate. De exemplu, până la finalul lunii aprilie, aproximativ 70 de milioane de ambalaje SGR au fost returnate în București și Ilfov. Centrul de la Otopeni va opera cu o echipă de aproximativ 150 de angajați, care vor lucra în trei schimburi.

Sistemul de Garanție-Returnare este într-o dinamică permanentă, românii returnează din ce în ce mai multe ambalaje, iar evoluția pe care o înregistrăm de la un moment la altul reflectă tot mai multă implicare din partea consumatorilor. Deschiderea de noi centre de sortare și numărare este o componentă esențială în evoluția sistemului și una dintre prioritățile noastre în această perioadă. În prezent, avem patru centre RetuRO operaționale, care pot procesa, cumulat, între 2,6 și 3 miliarde de ambalaje anual”, spune Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO.

Optimizarea fluxurilor de colectare și transport, prioritate strategică

Optimizarea fluxurilor de colectare și transport, luând în considerare densitatea punctelor de colectare, este o componentă esențială a strategiei RetuRO de eficientizare a procesului general de colectare. Una dintre soluțiile pentru eficientizarea fluxurilor de preluare și transport către centrele de colectare și sortare este soluția de tip cross-docking, prin care colectarea de la punctele de returnare se face de către mașini de tonaj mic, fiind mai apoi duse la un punct de consolidare (cross-docking) și preluate de către camioane care transportă în final ambalajele către centrele RetuRO. În acest fel, transporturile sunt eficientizate și este eliminată nevoia de depozitare pentru fiecare dintre transporturile de mici dimensiuni. Pentru perioada sezonului estival, RetuRO are în vedere o creștere și adaptare a atât a numărului acestor platforme cross-docking, cât și a rutelor asociate.

Investiții în creșterea organică a sistemului

La ora actuală, cele 4 centre regionale RetuRO de sortare și numărare a ambalajelor ,deschise la Bonțida (jud. Cluj), Giarmata (jud. Timiș), Brașov și Otopeni (Ilfov), au o capacitate totală de procesare a ambalajelor SGR de până la 3 miliarde de ambalaje pe an, ceea ce înseamnă aproximativ 50% din cantitatea anuală estimată de ambalaje SGR care ajung pe piață, de aproximativ 6 miliarde În următoarele trei luni este planificată deschiderea altor astfel de centre în județele Bacău, Prahova și Dolj. Acest lucru înseamnă că, odată cu o capacitate crescută de procesare și cu deschiderea de noi centre regionale, este de așteptat să crească și cantitatea de ambalaje trimise la reciclatori. De altfel, sistemul este conceput astfel încât capacitatea de procesare în centrele regionale de numărare și sortare să crească proporțional cu numărul de ambalaje puse pe piață.

În plus, deschiderea de noi centre regionale va reduce distanțele de transport pentru ambalajele colectate, contribuind la eficientizarea rutelor și ducând la economii semnificative de costuri și timp în procesul logistic și de transport, precum și la îndeplinirea obiectivelor RetuRO privind amprenta de carbon generată.

Măsurile de îmbunătățire permanentă a Sistemului de Garanție-Returnare nu se opresc aici. în perioada aprilie-mai 2024, pentru a asigura o ridicare eficientă a ambalajelor SGR de la comercianți, numărul de mașini de transport a fost suplimentat.   În prezent, peste 500 de mijloace de transport de marfă, de trei ori mai multe decât la începutul lunii aprilie, asigură colectarea ambalajelor SGR de la comercianți.

De asemenea, ridicarea sacilor de ambalaje SGR în baza unei frecvențe de ridicare, stabilită în funcție de nevoile specifice ale partenerilor din sistem, a fost extinsă inclusiv în sectorul HoReCa, pentru a răspunde mai bine nevoilor particulare ale operatorilor din acest sector și a facilita un proces adecvat de ridicare a ambalajelor SGR. Nu în ultimul rând, RetuRO are în vedere monitorizarea timpilor de descărcare la centrele regionale, pentru a asigura o eficiență optimă în procesul de gestionare a ambalajelor colectate.

 

 Aprilie în cifre RetuRO

  • Aproximativ 562 de milioane de ambalaje s-au pus pe piață în aprilie 2024
  • Aproximativ 165 de milioane de ambalaje au fost returnate în aprilie 2024, adică de două ori mai multe ambalaje decât în martie 2024
  • Media zilnică de ambalaje colectate în aprilie a fost 5.5 milioane ambalaje/zi (pe 13 si 14 aprilie un maxim de 5.8 milioane ambalaje/zi)
  • Rata medie de returnare pentru luna aprilie: 27% (33,64% la plastic)
  • Rata medie de returnare a crescut de peste 500 de ori din decembrie 2023 până în aprilie 2024 (de la 0,05% până la 27%).
  • Ambalaje predate pentru reciclare în aprilie: 137 milioane.
  • Ambalaje intrate efectiv la reciclare în aprilie: 130 milioane.