VELUX Group, unul dintre cei mai importanți producători de ferestre de mansardă, anunță concomitent cu publicarea raportului de sustenabilitate pentru anul 2023, că 100% din energia electrică consumată în 2023 a fost obținută din surse regenerabile și că a redus emisiile din propriile operațiuni cu 16% față de anul precedent.  

În 2023, compania a redus cu mai mult de jumătate emisiile provenite din operațiunile proprii, de la 52.000 de tone emisii de CO2 în 2020, la 23.000 de tone CO2 în 2023. Totodată, VELUX Group a utilizat exclusiv energie electrică din surse regenerabile, prin utilizarea unor contracte pentru achiziționare – PPA (Power Purchase Agreement), instalarea de panouri solare fotovoltaice la fața locului și achiziționarea de certificate de energie electrică din surse regenerabile în țările în care PPA-urile nu sunt încă fezabile.  

”În anul 2023, am integrat pe deplin principiile sustenabilității în strategia noastră, recunoscându-le importanța fundamentală pentru activitatea companiei. Sunt încântat de faptul că, în acest an, am reușit să obținem noi reducții ale emisiilor noastre operaționale de CO2 și am atins obiectivul de a ne asigura că 100% din energia electrică pe care o utilizăm provine din surse regenerabile. Considerăm decarbonizarea industriei construcțiilor drept un pas esențial și suntem încrezători că produsele și soluțiile noastre pot juca un rol semnificativ în această direcție”, a declarat Lars Petersson, CEO al Grupului VELUX. 

În ceea ce privește emisiile din lanțul valoric (domeniul de aplicare 3), acestea au înregistrat o scădere estimată la 21%, atribuită în principal unei diminuări a volumelor, dar și eforturilor constante de a achiziționa și implementa materiale cu emisii mai reduse de carbon în produsele VELUX. De exemplu, anul trecut, compania a utilizat 100% lemn certificat FSC – Forest Stewardship Council, în creștere cu 96% față de anul 2022, iar ambalajele primare folosite în producție au fost peste 97% reciclabile, pe bază de hârtie. Până în 2030, compania își propune să reducă emisiile din domeniul de aplicare 3 cu până la 50%. 

Pentru 2024, compania are în plan să implementeze noi inițiative de reducere a impactului asupra mediului și să găsească alternative pentru reciclarea deșeurilor periculoase. Totodată, VELUX își va monitoriza eforturile pentru a atinge obiectivul zero deșeuri, în cadrul proiectului strategic pentru promovarea unei afaceri circulare.