Recommerce, lider european în comerțul cu dispozitive electronice second-hand și recondiționate, în special smartphone-uri, anunță rezultatele celei de-a 4-a ediții a barometrului anual „Piața smartphone-urilor second-hand”, realizat de KANTAR în 13 țări europene, inclusiv în România.

Piața globală pentru smartphone-uri recondiționate continuă să crească. Potrivit unui raport recent al IDC (International Data Corporation), se estimează că piața smartphone-urilor recondiționate va atinge 431 milioane de unități vândute anual până în 2027, în creștere de la aproximativ 283 milioane de unități în 2023. Aceasta reprezintă o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de peste 10%, evidențiind tranziția tot mai mare a consumatorilor către opțiuni de smartphone-uri mai sustenabile și mai rentabile.

Doar în 2024, peste 200.000 de smartphone-uri recondiționate au fost vândute în România, o piață care a crescut constant de la an la an, atingând 50 milioane EUR în 2024, conform estimărilor Recommerce. Această creștere reflectă o tendință europeană: piața smartphone-urilor recondiționate din Uniunea Europeană a crescut cu peste 15% între 2022 și 2024, România fiind una dintre cele mai dinamice țări din Europa Centrală și de Est.

Studiul realizat online de KANTAR între 6 și 13 ianuarie 2025, pe un eșantion de 6.750 de persoane din întreaga Europă, relevă un interes puternic și constant pentru piața smartphone-urilor second-hand în România.

57% dintre români au cumpărat deja un smartphone second-hand, menținând o tendință stabilă din anii anteriori. Dintre aceștia, 30% au ales modele recondiționate profesional, arătând o încredere în creștere în sursele certificate. De asemenea, 63% dintre români intenționează să achiziționeze un smartphone recondiționat, în viitor, cu 2% mai mult decât în 2023 și mult peste media Uniunii Europene de 55%.

Prețul rămâne principalul motiv pentru care românii aleg smartphone-uri recondiționate. 72% menționează accesibilitatea ca principala motivație – o tendință în creștere care confirmă cererea pentru alternative prietenoase cu bugetul.

Considerațiile de mediu sunt importante, fiind menționate de 26%, în timp ce factorii care construiesc încredere, cum ar fi garanția (29%) și serviciul post-vânzare (18%, +3 puncte) câștigă importanță.

În cei 5 ani de prezență pe piața din România, am observat o cerere tot mai mare pentru smartphone-uri recondiționate. Cu toate acestea, mulți cumpărători aleg în continuare tranzacțiile peer-to-peer în locul serviciilor profesionale. Pentru a schimba acest lucru, ne concentrăm pe construirea încrederii – prin recondiționări de calitate, garanții de 12 până la 24 de luni și experiențe de cumpărare sigure”, a declarat Hector Destailleur, General Manager al Recommerce Group pentru Europa Centrală și de Est.

În 2024, ne-am extins prezența la operatorii naționali de telecomunicații și comercianții cu amănuntul și ne-am diversificat activitățile prin programul de schimb. În ultimii doi ani, din România ne-am extins în Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Moldova, Slovacia și Slovenia – cu mai multe țări vizate pentru viitor. Ne propunem o creștere de cel puțin 30% în 2025”, a adăugat Grégoire Vigroux, Co-Fondator și Consultant al Recommerce pentru Europa de Est.