Programul ReCircular, lansat de Asociația Act for Tomorrow, pregătește resursele din companii în vederea introducerii în ciclul economiei circulare și facilitează schimbul de resurse între mediul privat și comunitățile din România. În cadrul ReCircular, vor fi colectate resurse precum: piese de mobilier, haine, rechizite, jucării și numeroase alte tipuri de bunuri care pot fi reutilizate, reparate sau pot reprezenta noi materii prime, pentru o altă folosință.

În perioada 2019-2022, prin acest program s-au colectat 4.500 de piese de mobilier din mediul privat, reprezentând birouri, dulapuri, scaune, mese, care au fost donate către școli, grădinițe, universități, centre de tineret, spitale și organizații nonguvernamentale. În prima parte a anului 2023, Act for Tomorrow a redirecționat peste 2.400 de piese de mobilier, contribuind la susținerea unor comunități din județele Constanța, Prahova, Dâmbovița, Olt, Dolj, Iași.

Platforma recircular.ro, pe care se va realiza înscrierea beneficiarilor, va permite acestor structuri să își descrie nevoile într-un mod detaliat, garantând astfel o potrivire eficientă între resursele disponibile și cerințele specifice ale potențialilor beneficiari.

A doua etapă a programului constă în dezvoltarea unui atelier de tâmplărie, pentru a crea produse circulare, precum mobilier modular pentru școli, mobilier adaptat pentru mediul corporate și soluții de mobilier urban.

În primul an, centrul ReCircular va fi echipat în întregime cu infrastructura, facilitățile și echipamentul tehnic necesar pentru a gestiona resursele donate într-un mod eficient și responsabil, de la sortarea și depozitarea mărfurilor în cea mai bună condiție, la repararea, recondiționarea și transformarea acestora în noi resurse valoroase.

Asociația Act for Tomorrow invită actorii din mediul privat să se alăture acestei inițiative de economie circulară și să seteze un exemplu de implicare în comunitate. Companiile din România se pot alătura prin donarea de resurse din categorii diverse, de la mobilier (mese, birouri, scaune, fotolii canapele) și echipamente electronice (imprimante, copiatoare), la jucării, papetărie și birotică, detergenți, produse de curățenie, produse de îngrijire personală, haine ș.a. Companiile pot contribui și financiar, sprijinind echiparea completă a centrului ReCircular și asigurând astfel finanțarea necesară pentru realizarea activităților de reparare și recondiționare.

ReCircular reprezintă un pas important în direcția dezvoltării economiei circulare în România și către promovarea sustenabilității și responsabilității sociale în mediul privat. Suntem încrezători că va fi un exemplu de bună practică în această direcție”, a declarat Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act for Tomorrow.