Bursele reprezintă unul dintre cei mai fideli și buni barometrii pentru mersul oricărei economii. Ele sunt primele care reacționează la șocuri economice, politice și sociale, dar sunt și cele care spun multe despre sănătatea economică a unei țări. Progresele înregistrate în ultimiii ani de piața de capital din România demonstrează potențialul ridicat al acesteia în viitor. Cum alinierea strategiilor de sustenabilitate la ESG începe să ia o tot mai mare amploare și în România, îmbunătățirea raportării companiilor listate la bursă potrivit standardelor de mediu, social și de guvernanță (ESG), va susține tranziția economiei României spre o economie verde.
Ca atare, în aprilie anul trecut, Bursa de Valori București (BVB) a lansat primul Ghid privind raportarea ESG, cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). De altfel, BERD a ajutat și Bursele de Valori din Varșovia și din Macedonia să elaboreze și să publice liniile directoare de raportare ESG.
Trecerea către un capital verde și durabil depinde în mod esențial de date suplimentare și mai detaliate despre activitățile ESG, care să ajute investitorii în luarea deciziilor. Astfel, raportarea a devenit un instrument esențial pentru măsurarea modului în care companiile gestionează riscurile la nivel de climă și sustenabilitate. Implementarea de măsuri pentru a atenua provocările globale precum schimbările climatice, riscurile lanțului de aprovizionare sau dispariția biodiversității, nu a fost niciodată mai critică.
Ghidul de raportare ESG pentru emitenți a fost realizat cu scopul de a fi un instrument esențial pentru companiile determinate să contribuie la reducerea emisiilor de carbon în România. Liniile directoare oferă, de asemenea, informații clare și comparabile investitorilor și asigură o platformă necesară pentru alinierea la viitoarele cerințe de raportare UE. De asemenea, ghidul le oferă companiilor listate la bursă informații valoroase cu scopul de a le ghida demersurile în vederea alinierii la așteptările investitorilor și partenerilor lor în materie de raportări ESG.
„Astăzi, mai mult ca oricând, Bursa de Valori București, la fel ca toate bursele de valori din întreaga lume, trebuie să se alinieze la trendul mondial în care criteriile legate de ESG contează din ce în ce mai mult în deciziile de alocare a capitalului de către investitori. Lansarea Ghidului privind raportarea ESG reprezintă un pas înainte în asumarea angajamentului nostru de a încuraja dezvoltarea finanțărilor responsabile și a produselor financiare sustenabile,” declara cu acea ocazie Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.
În 2020, BVB a lansat primul proiect ESG pe piața locală de capital, cu scopul de a promova investițiile responsabile și de a evidenția importanța standardelor ESG în rândul participanților la piață. Demersul BVB implică promovarea investițiilor responsabile, dezvoltarea infrastructurii ESG din România, evidențierea importanței standardelor ESG în rândul tuturor actorilor din piața de capital, precum și oferirea unei prime evaluări emitenților locali.
În plus, la începutul anului trecut, BVB a lansat primele scoruri ESG pentru opt dintre companiile listate la bursă: Antibiotice Iași, BRD Groupe Societe Generale, Framaceutica Remedia, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, Transgaz și BVB . Acestea sunt disponibile pe platforma BVB Research Hub. Scorurile fac parte din rapoartele pregătite de Sustainalytics – unul dintre liderii globali pe segmentul furnizării de analize și ratinguri ESG – în cadrul colaborării inițiate cu BVB în 2020.
Lansarea primelor scoruri ESG pe piața de capital locală a avut loc într-un context global prielnic, în care totalul activelor investite în fonduri care iau în considerare criteriile ESG în alocarea investițiilor reprezintă aproximativ o treime din totalul activelor globale, iar fondurile de investiții dedicate strategiilor ESG au active de peste 2,2 trilioane dolari. De altfel, inițierea de către Bursa de Valori București a primului demers dedicat ESG pe piața de capital românească, în 2020, și continua dezvoltare a acestuia capătă în acest context global o și mai mare relevanță pentru susținerea competitivității pieței din România și pentru menținerea vizibilității activelor listate la BVB pe plan internațional.
BVB pune accentul pe propria sustenabilitate
În martie 2015, Bursa de Valori București (BVB) a devenit bursă de valori parteneră a inițiativei Organizației Națiunilor Unite (ONU), Sustainable Stock Exchanges (SEE). Inițiativa SEE reprezintă o platformă de învățare peer-to-peer pentru a explora modul în care bursele de valori, în colaborare cu investitorii, reglementatorii și companiile, pot întări transparența corporativă – și în cele din urmă cum pot performa în ceea ce privește problemele legate de mediu, problemele sociale și de guvernanță corporativă, dar și cum să încurajeze investițiile durabile. Inițiativa este sprijinită de Principiile susținute de ONU pentru Investiții Responsabile, Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, Inițiativa Financiară a Programului de Mediu al Natiunilor Unite și ONU Global Compact.
BVB a fost al 19-lea membru care s-a alăturat acestei inițiative globale și a patra bursă europeană, alături de Deutsche Borse, London Stock Exchange și Warsaw Stock Exchange. Nu în ultimul rând, în calitate de companie listată BVB, întocmește o Raportare Anuală în privința Mediului Înconjurator și al domeniului Social, ca parte a Rapoartelor anuale consolidate ale administratorilor BVB, disponibile. De altfel, în septembrie anul trecut, BVB a publicat primul său raport individual de sustenabilitate, „ESG Update”.
articole recomandate