Asociația MaiMultVerde a finalizat proiectul Ecoruta Dunăreană, un traseu ecoturistic de 44 km care străbate 5 localități din județul Giurgiu, în cadrul proiectului Pentru o Dunăre cu malurile curate, derulat în 2023. Este primul traseu ecoturistic de natură și agrement din județul Giurgiu, amenajat între localitățile Slobozia, Oinacu, Giurgiu, Gostinu și Prundu, o zonă cu o biodiversitate specifică Deltei Dunării.
”Ecoruta Dunăreană este un proiect pilot propus de Asociația MaiMultVerde ca soluție pentru dezvoltarea turistică sustenabilă a Dunării, într-o zonă cu un potențial natural enorm: întâlnim aici aceleași specii ca în Delta Dunării. Ne-am lovit însă de o provocare majoră, tot traseul este sufocat de deșeuri abandonate”, spune Loredana Pană, expert advocacy MaiMultVerde.
În această vară, în numai două săptămâni, zeci de voluntari participanți la cele 4 tabere de igienizare organizate pe traseul Ecorutei Dunărene au colectat peste 10 tone de deșeuri abandonate în natură. În total, peste 80 de voluntari s-au implicat în acțiunile proiectului – igienizări ale traseului, plantări în Pădurea Comunitară Cama (parte integrantă a Ecorutei) și marcarea traseului, fizic și on-line.
Segmentul propus de Asociația MaiMultVerde pentru Ecoruta Dunăreană oferă posibilitatea explorării zonei atât pe apă cât și pe uscat. De-a lungul traseului se află mai multe arii naturale protejate, cu peste 300 de specii de floră și cu o faună deosebit de bogată, constând în nevertebrate, păsări, reptile, amfibieni și mamifere.
”Aceste zone naturale prezintă un mare potențial de valorificare pe principiile ecoturismului prin activități specifice care pot genera beneficii atât operatorilor de servicii ecoturistice, turiștilor, cât și comunităților locale. Ecoruta Dunăreană propusă în acest proiect va deveni un exemplu de bună practică, replicabil și de interes pentru consumatorii de ecoturism de-a lungul Dunării”, adaugă Loredana Pană.
Din punct de vedere cultural, există mai multe puncte de interes, necunoscute însă publicului larg și nesemnalizate, cum ar fi ruinele cetății lui Mircea cel Bătrân de la Giurgiu sau ansamblul de cazemate de la Slobozia.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate