100 de copii vulnerabili, alături de cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Cornel Regman” – substructura Seleuș, comuna Daneș, județul Mureș, au beneficiat de prima asistență psihologică acordată în comunitate, în cadrul proiectului „Bine cu sine în Seleuș”, implementat de Asociația Casa Naturii în toamna acestui an. Copiii incluși în program au nevoie de sprijin psihologic pentru gestiunea emoțiilor și traumelor emoționale, în timp ce profesorii lor au nevoie de ghidaj de specialitate pentru a își sprijini elevii.
Prin proiectul „Bine cu sine în Seleuș”, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow, Asociația Casa Naturii a urmărit diminuarea vulnerabilității emoționale a copiilor din Seleuș prin acordarea de asistență în școală a elevilor cu traume emoționale. Această propunere a venit pe fundalul lipsei serviciilor de sănătate emoțională în comunitate.
Pentru a depăși aceste probleme, copiii au beneficiat de ateliere experiențiale, realizate de psihologii Asociației Instincted, pe temele emoții, dezvoltare personală, orientare vocațională, strategii de coping. De asemenea, câțiva beneficiari au fost antrenați în a deveni mediatori de conflicte în clasele lor. Cadrele didactice au beneficiat de ateliere despre gestiunea emoțiilor copiilor și despre oferirea de îngrijire în cazul traumelor emoționale. Profesorii s-au întâlnit cu psihologii în cadrul unor ateliere la intervale regulate, pentru a planifica și evalua implementarea de activități educaționale care să construiască abilități de reglare a emoțiilor, de exersare a colaborării și a spiritului de leadership în rândul copiilor.
Datorită contextului creat la ateliere, cadrele didactice au un prim set de instrumente pe care le pot folosi la școală pentru a regla emoții. Printre exemplele concrete, colțul de calm creat în clase îi ajută pe copii, prin jocuri și lectură, în cazul în care unor emoții intense sau conflicte.
Proiectul pilot a inițiat o discuție în comunitate despre metodele de creare a unui sistem comprehensiv de sprijin pentru copii: colaborarea cu primăria, cu școala, cu diferitele instituții competente, implicarea părinților, consolidarea rezilienței emoționale a profesorilor. În acest sens, Asociația Casa Naturii își propune să continue intervenția pentru copii, în parteneriat cu comunitatea locală.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate