Cu un număr de peste 450 de instituții financiare, bănci, asiguratori și manageri de active care se angajează să investească 130 de trilioane de dolari din fonduri private pentru a ajuta lumea să devină Net-Zero din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, oportunitățile ESG (de mediu, sociale și de guvernanță) în sectorul serviciilor financiare vor fi din ce în ce mai numeroase în perioada următoare.
În noul context, în care accentul pus pe sustenabilitate este tot mai puternic, de la guverne și până la companii din diferite sectoare de activitate, organizațiile financiare specializate vor trebui să emită mai multe obligațiuni verzi, să publice date obligatorii din sfera sustenabilității, să realizeze o supraveghere corespunzătoare a riscurilor climatice, să-și crească standardele globale de raportare ESG și să îmbunătățească consistența datelor în domenii precum schimbările climatice.
Acest efort global va necesita o adevărată armată de bancheri, experți, oameni de știință, analiști cantitativi, manageri de portofolii, echipe de vânzări și specialiști de marketing, toți având scopul final de a face din exponenții mediului privat, actori economici care îmbrățișează pe deplin principiile ESG. Aceasta înseamnă că un background tradițional în economie și finanțe poate să nu mai fie suficient. Candidații vor trebui să își perfecționeze cunoștințele în domeniul sustenabilității pentru a avea acces la numeroasele oportunități din acest domeniu; de aici nevoia unor noi specializări.
De exemplu, emisiunile de obligațiuni care au legătură cu domeniul social, al mediului și al sustenabilității (GSSS) au înregistrat o creștere susținută de 45% în 2023 pe piețele emergente, atingând valoarea de 209 miliarde dolari, cel mai înalt nivel de până acum. Creșterea a fost dată în mare parte de emisiunile de obligațiuni verzi. Și nici în viitor trendul nu pare să se schimbe, după cum arată datele International Finance Corporation (IFC), divizie a Băncii Mondiale. Astfel, conform IFC, se așteaptă ca emisiunile de obligațiuni GSSS să înregistreze o creștere anuală de 7,1% în perioada 2023-2025, atingând valoarea de 240 miliarde dolari. În ceea ce privește obligațiunile verzi, ritmul de creștere al acestora va fi și mai mare, de 7,5% pe an, ajungând la 156 de miliarde de dolari în 2025.
În acest context, Jurnal de Sustenabilitate a trecut în revistă câteva dintre job-urile care vor fi create în sectorul financiar, pe măsură ce principiile ESG vor fi adoptate la o scară și complexitate mult mai mari.
Specialiști bancari în obligațiuni verzi
Pentru a ajuta companiile și guvernele din întreaga lume în tranzițiile lor către Net-Zero, băncile de investiții vor trebui să vândă tot mai multe obligațiuni verzi pentru a finanța proiecte de energie mai curată sau pentru a subvenționa o tranziție destul de costisitoare de la surse de energie mai poluante, către surse de energie verde. Bancherii care lucrează la emisiunile primare vor trebui să fie bine versați în obligațiunile ESG și legate de ODD (Obiectivele de Dezvoltare Durabilă) pentru a îndeplini cerințele investitorilor.
Specialiștii bancari în ESG
Specialiștii în ESG din băncile de investiții, responsabili de relațiile cu clienții, vor trebui să își îmbunătățească cunoștințele în acest domeniu, pentru a putea transmite cât mai bine clienților informații despre produsele bancare din sfera ESG. De exemplu, unele obligațiuni legate de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) vor plăti un cupon mai mare dacă obiectivele de sustenabilitate sunt atinse (așa cum o obligațiune legată de inflație va plăti mai mult pentru a compensa inflația). De asemenea, acești specialiști bancari în ESG vor trebui să fie tot mai conștienți de obiectivul global Net Zero, pentru a-și asigura o bază de clienți care înțeleg și adoptă principiile ESG.
Manager de portofoliu ESG
Companiile de administrare a activelor (asset management) angajează manageri de portofoliu specializați în ESG, pentru a ajuta atât guvernele cât și companiile în tranziția lor către net-zero. Dincolo de limitarea numărului de clienți care nu adoptă principiile ESG, managerii de portofoliu ESG dintr-o instituție financiară caută soluții pentru crearea de politici mai sustenabile social, față de mediu și față de mediul de business pe care companiile să le adopte. De exemplu, un manager de portofoliu specializat în valori mobiliare garantate cu ipotecă rezidențială, care va ajuta dezvoltatorii să construiască proiecte de locuințe mai sustenabile și mai incluzive. Mai mult, managerii de portofolii ESG se pot specializa în domenii precum selectarea celor mai bune proiecte de infrastructură sustenabilă în care investitorii să injecteze capital, sau în negocierea de noi obiective sociale cu guvernele țărilor ale căror practici umanitare au fost puse sub semnul întrebării.
Director ESG
Firmele de consultanță și contabilitate, organizațiile caritabile și instituțiile financiare vor avea nevoie tot mai mare nevoie de lideri care să susțină eforturile lor ESG. De la dezvoltări legislative până la analiza datelor, beneficii fiscale și cercetarea scenariilor de risc legate de schimbările climatice, directorul ESG va stabili strategia sustenabilă a unei firme.
Șef de servicii de date ESG
Ca angajat sau consultant, schimbările climatice și alți factori de sustenabilitate vor necesita date precise pentru a evalua proiectele de investiții și a le aprecia riscul. De la experți în vreme până la oameni de știință sociali, vor fi la mare căutare analiști de date ESG, pentru a dezvolta modele care să evalueze profitabilitatea și riscul.
Analist ESG
Deși titlul este mai generic, organizații mari și bine cunoscute precum Națiunile Unite și Fondul Monetar Internațional caută constant specialiști ESG pentru a-i ajuta să monitorizeze tranziția globală către Net-Zero. Jobul de „analist” poate include un rol de asistent de cercetare sau un specialist pe probleme de biodiversitate sau climă. Printre potențialii angajatori se vor număra ONG-urile, guvernele și chiar companiile.
articole recomandate