Ziua bună – Ziua Voluntarilor Mici, cea mai mare ecologizare de pe traseul Via Transilvanica, a adunat pe 10 iunie elevi din 35 de școli din Suceava, Mureș și Bistrița care au colectat împreună cu profesorii coordonatori 25.000 kilograme de deșeuri din natură.

Ziua bună! Ziua Voluntarilor Mici este unul dintre cele mai mari proiecte ale  Asociației Tășuleasa Social în parteneriat cu Coca-Cola HBC (CCHBC) prin platforma de sustenabilitate După Noi. Proiectul a debutat în 2016 și a devenit o tradiție care creează contextul pentru elevi să se implice activ în protecția mediului prin acțiuni de igienizare a naturii și să învețe, în același timp, despre biodiversitate, direct din mijlocul ei.

Ediția de anul acesta a avut mai multe etape. Faza de selecție și pregătire a elevilor și profesorilor prin ateliere de educație civică și grijă pentru mediu a avut loc în perioada martie – mai. A urmat intervenția centrală a proiectului, ziua de ecologizare, din 10 iunie. Desfășurată simultan în 110 localități de pe traseul Via Transilvanica din județele Mureș, Suceava și Bistrița, acțiunea de ecologizare a implicat 1400 de elevi, 1600 de “părinți adoptivi de kilometri” și autorități locale și centrale. Împreună au reușit să curețe 1000 de borne Via Transilvanica de pe traseu și au colectat 10 tone de plastic și 15 tone deșeuri menajere. Deșeurile au fost preluate ulterior de fiecare primărie în parte, prin firmele de salubrizare, pentru a fi reciclate. Prin implicarea și responsabilizarea locuitorilor din comunitățile locale, organizatorii au reușit să creeze nuclee locale de elevi și profesori care să asigure o întreținere sustenabilă pe termen lung. Rolul nucleelor astfel formate este acela de a duce mai departe ceea ce au învățat în ateliere și de a transmite grija față de mediu în întreaga comunitate din care provin.

Acțiunea a tras un semnal de alarmă și asupra unei chestiuni des întâlnite în România, în special în zonele rurale: gropile de gunoi ilegale. Cu ajutorul voluntarilor, reprezentanți ai autorităților de la Ministerul Mediului și Tășuleasa Social, au fost eliminate două astfel de gropi de gunoi. Organizatorii își propun ca această componentă să devină o tradiție anuală în cadrul evenimentului prin care comunitățile sunt ajutate să le elimine și să prevină apariția lor.

“Nu puteam sărbători altfel cei 5 ani de când am lansat ideea proiectului Via Transilvanica, un traseu unic în România, decât prin proiectul Ziua bună! Ziua Voluntarilor Mici și e o mare bucurie să reluăm proiectul după 3 ani de pauză. Anul acesta am abordat și  chestiunea acută a gropilor de gunoi ilegale, asta pentru că nu vrem ca aruncarea deșeurilor în locuri nepermise să devină o normalitate”, a declarat Alin Ulhmann-Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social.

“Ziua Bună! Ziua Voluntarilor Mici este proiectul care aduce laolaltă toți actorii importanți – asociații, autorități, companii, voluntari – într-un parteneriat amplu pentru cauza protejării mediului. În cadrul acestei ediții, au susținut acțiunea de ecologizare și colegi din fabrica Poiana Negrii cărora le mulțumim pentru implicare și dorința de a lua parte la inițiativele noastre. Sustenabilitatea este o componentă prezentă în toate operațiunile Coca-Cola HBC și în toate proiectele de mediu pe care le susținem”, a adăugat Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director, Coca-Cola HBC România.

În plus față de cauza educațională și de protecția mediului, ediția de anul acesta a inclus și o componentă de recompensă pentru școlile participante la ecologizare. Toate școlile implicate au avut ocazia să participe în competiția care va aduce clasei câștigătoare premiul oferit de CCHBC sub forma unei sponsorizări în valoare de 5000 de euro. Premiul va consta în investiții menite să îmbunătățească condițiile de studiu.