Fundația Nouă ne pasă, care de zece ani dezvoltă și implementează programe de prevenire a abandonului școlar și de susținere a performanței în educație, a continuat și în 2022 să ajungă la un număr mare de elevi și să atragă profesori dedicați.

În 2022, aproape 30% din totalul elevilor de clasa a VIII-a care provin din sate și care au susținut Evaluarea Națională au obținut note sub 5, iar unul din patru elevi din mediul rural abandonează școala înainte de clasa a VIII-a. Prin programele noastre încercăm să ajutăm cât mai mulți copii să nu abandoneze și să rămână cât mai mult timp în școală, iar drumul este încă lung. Investiția în educație este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru copiii noștri, dar și pentru un viitor mai prosper”, a spus Tudor Vlad, Președinte Fundația Nouă ne pasă.

 În 2022, Fundația Nouă ne pasă a deschis zece noi centre tip after school în mediul rural, unde lipsa de resurse materiale și lipsa pregătirii școlare a părinților sunt principalele probleme care contribuie la rata mare de abandon. Numărul centrelor a ajuns la 90, iar cel al elevilor înscriși la 3.000. În anul școlar 2021-2022 aceștia au beneficiat de peste 36.000 de ore de educație remedială oferite de cei 377 de profesori implicați în program.

Programul Hai la Olimpiadă!, de susținere a elevilor dornici de performanță la matematică, fizică și informatică, a integrat peste 5.800 de elevi în 2022. În cele 54 de centre de pregătire, aceștia au participat la peste 11.000 de ore de pregătire, sub îndrumarea a 340 dintre cei mai buni profesori din întreaga țară.

Prin contribuții de la partenerii săi și donațiile clienților eMAG, în anul școlar 2021-2022, Fundația a lansat programul de granturi „Nouă ne pasă”. Aceste fonduri au susținut 32 de inițiative care au avut ca scopuri înființarea unor cercuri de lectură în comunități rurale, crearea unor resurse gratuite pentru profesori, consiliere vocațională pentru elevii de liceu, dar și alte proiecte pentru prevenirea abandonului școlar. În total, peste 6.800 de elevi și studenți au beneficiat de aceste inițiative.

Programul 140 de bătăi pe minut, dezvoltat cu obiectivul de a încuraja copiii să facă sport în mod regulat, a fost reluat după cei doi ani de pauză impusă de pandemie, cu un mesaj puternic pentru părinți și antrenori – „Toți copiii trebuie să facă sport!”. În 2022 programul a introdus un „Ghid al antrenorului” care include recomandări despre integrarea sportului în programul elevilor fără a urmări performanța competițională. În total, peste 1.000 de copii au fost implicați în program în 2022.

Astfel în 2022, peste 16.000 de elevi au trecut printr-unul dintre programele Fundației, cu sprijinul a peste 800 de profesori. În total, bugetul alocat proiectelor dezvoltate de Fundația Nouă ne pasă în anul 2022 a depășit 12 milioane de lei.