Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Fundația ProPark (ProPark) și Fundația OMV Petrom lansează „Verde pentru viitor“, un program de finanțare pentru conservarea biodiversității în Parcurile Naționale și Naturale din România. Grantul nerambursabil din ediția pilot 2023 în valoare de 800.000 de euro va fi investit anul acesta în Parcul Natural Vânători Neamț (PNVNT).

În perioada aprilie 2023 – martie 2024, Asociația de Ecoturism din România (AER) în parteneriat cu Administrația PNVNT, unitate cu personalitate juridică a RNP-Romsilva, Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice, Asociația Mioritics, cu susținerea Fundației OMV Petrom, a Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile și ProPark, vor colabora pentru a oferi un model de conservare a biodiversității prin procese naturale și de dezvoltare durabilă, prin educație și ecoturism.

PNVNT constituie nucleul unei destinații ecoturistice de referință pentru zona de nord a țării: Ținutul Zimbrului. Aici se va dezvolta infrastructura de vizitare specifică unui parc natural. Prin reamenajarea expoziției interioare a centrului de vizitare, creșterea eficienței energetice a clădirii centrului de vizitare, amenajarea unei zone recreaționale, refacerea și extinderea punții ce asigură o vedere panoramică asupra țarcului de aclimatizare pentru zimbri și refacerea a 3 trasee de drumeție turistică montană, se va mări gradul de atractivitate și sustenabilitate a Parcului.

Pentru asigurarea durabilității ariei naturale, educația de mediu în comunitățile din apropierea Parcului reprezintă o necesitate. Astfel, va fi creată o rețea de educatori pentru natură care va sprijini inițiativele de conservare desfășurate de Administrația PNVNT prin programe de educație dedicate copiilor și tinerilor din comunitățile învecinate. Printre activități se numără și realizarea de kituri de educație ecologică, poteci tematice și organizarea de activități în cadrul programului „Săptămâna Verde“.