Consiliul Județean Iași, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului si Adopție, UNICEF și Asociația Alternative Sociale au anunțat recent sprijinul pentru creșterea accesului copiilor – în special al celor vulnerabili, precum copiii afectați de sărăcie, cei cu dizabilități, copiii fără îngrijire părintească, inclusiv cei refugiați – la servicii esențiale care să le asigure protecție și îngrijire.

Între primele rezultate ale parteneriatului dintre organizații se numără o mapare a serviciilor sociale pentru copil si familie în județul Iași, realizată de Asociația Alternative Sociale cu sprijinul UNICEF și cu finanțare din cadrul Fondului de Răspuns Rapid al Guvernului Elveției, datele colectate urmând să fie în curând prezentate sub forma unui instrument digital.

”Protecția socială trebuie să le ofere celor vulnerabili șansa la o viață mai bună, iar solidaritatea este cuvântul de bază în acest mecanism. Vreau să le mulțumesc partenerilor noștri de la UNICEF și de la Alternative Sociale pentru implicare. Este lăudabil tot efortul depus pentru cartografierea serviciilor sociale, fie că vin din partea sistemului public sau din privat. Sunt informații extrem de utile atunci când vorbim de familii și copii aflați în situații de criză”, a declarat Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași.

De asemenea, cu sprijinul UNICEF și cu finanțare elvețiană,  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași va reabilita o clădire  pentru a o transforma in centru de zi pentru comunitatea din cartierul Bucium și pentru cei peste 40 de copii din instituții din Ucraina aflați în prezent în grija DGASPC Iași.

Suntem deciși să susținem autoritățile județene pentru a ajunge la rezultate concrete pentru cei care au nevoie de sprijinul nostru”, a declarat Gabriel Vockel, Reprezentant adjunct al UNICEF în România.

Un alt element al colaborării dintre Consiliul Județean Iași, UNICEF, Alternative Sociale și DGASPC vizează îmbunătățirea audierii copiilor implicați în proceduri administrative și penale în calitate de victime, făptuitori sau martori. Astfel, camera de audiere a DGASPC Iași a fost reamenajată și dotată cu echipamente performante pentru ca audierea să aibă loc într-un mediu prietenos, reducând nivelul de anxietate al copilului și impactul psihologic negativ al procedurilor judiciare.

Creșterea accesului persoanelor vulnerabile la servicii care corespund nevoilor pe care le au este obiectivul central al proiectului și o preocupare continuă a Alternative Sociale de la înființarea organizației, acum 26 de ani”, a declarat Cătălin Luca, președintele Asociației Alternative Sociale.

Tehnologia cu care este dotată camera de audiere permite ca informațiile să fie colectate o singură dată, ferind astfel copilul de retrăirea evenimentelor investigate. Alți specialiști pot urmări interviul dintr-o cameră adiacentă și pot adresa întrebări prin intermediul investigatorului sau a psihologului, fără a fi prezenți fizic în spațiul unde se află copilul.