Fundația pentru Copii Ronald McDonald Romania aniversează anul acesta 25 de ani de activitate. În toată această perioadă, Fundația a sprijinit peste 22.200 de părinți ai căror copii au fost internați în spitalele din București, Timișoara și Iași, prin operarea a trei Case Ronald McDonald la nivel național. Totodată, prin proiectele de susținere a activității spitalelor de copii și secțiilor de pediatrie din toată țara, Fundația a îmbunătățit condițiile de tratament pentru mii de copii, iar valoarea totală a acțiunilor depășește 6 milioane de lei.

Fundația pentru Copii Ronald McDonald a devenit operațională în 1998, la trei ani după intrarea pe piața din România a lanțului de restaurante McDonald’s. În 2003 a fost deschisă prima casă Ronald McDonald, în curtea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București.  Până în prezent, aceasta a fost “casă departe de casă” pentru peste 11.700 de părinții pe toată durata internării copiilor.

În anul 2008, la Timișoara, în curtea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” a fost inaugurată cea de-a doua Casă Ronald McDonald. Aceasta are 24 de camere, fiecare cu baie proprie, bucătărie, spălătorie, spații comune de joacă pentru copii și un living unde părinții se pot bucura de o masă caldă și pot socializa cu alți părinți din Casă. Până în prezent, Casa a găzduit peste 10.450 de părinți.

Cu sprijinul unei comunități impresionante de sponsori, donatori și susținători, în 2022, Fundația a inaugurat cea de-a treia Casă Ronald McDonald în Iași, în curtea Spitalului  Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Maria”. Casa deservește familii din toată regiunea estică a țării.

Casele Ronald McDonald sunt construite cu scopul de a ține împreună familiile cu copii internați pe perioade îndelungate în spitalele pediatrice. Rolul acestora este de a fi „case departe de casă” pentru părinți, ajutând familii din toată țara să își poată direcționa toată atenția asupra micilor pacienți.

An de an, Fundația sprijină spitale de copii și secții de pediatrie din toată țara, astfel încât micii pacienți să primească cele mai bune îngrijiri medicale, în condiții optime. Proiectele vizează dotări cu aparatură performantă de diagnoză și tratament, lucrări de infrastructură pentru extinderea sau modernizarea secțiilor pediatrie și susținerea cu materialele, echipamentele și consumabilele necesare desfășurării actului medical.

În calitate de partener principal al Fundației, ne bucurăm că putem fi aproape de misiunea sa și putem sprijini, indirect, comunitatea de care are grijă. În ultimii 25 de ani, acțiunile de strângere de fonduri organizate de McDonald’s pentru Fundație au adus împreună oameni care își doresc să facă bine, atât din rândul echipei, cât și a clienților care ne vizitează restaurantele. Acestea au adus peste 30 de milioane de lei, sumă care s-a transformat în suport pentru construcția celor trei Case, pentru activitatea acestora și pentru susținerea spitalelor care tratează copii” – Paul Drăgan, Director General McDonald’s România:

Experiențele familiilor găzduite în Casele Ronald McDonald au relevat faptul că tratamentul este mai eficient atunci când familia este aproape de pacientul pediatric. În 2022, Fundația a inițiat în România primul program dedicat promovării îngrijirii centrate pe familie. Programul își propune creșterea calității actului medical și prioritizarea unei componente esențiale – comunicarea cu familia pacientului pediatric și a generării unor noi direcții de dezvoltare în îngrijire și abordarea serviciilor de sănătate ce au în centrul lor copiii bolnavi și familiile lor.