Asociația OvidiuRO și UiPath Foundation își consolidează parteneriatul strategic și anunță extinderea proiectului Fiecare Copil Merită o Poveste (FCMP) în județul Dâmbovița, după patru ani de intervenții de succes în șapte județe din România. De la lansarea proiectului și până astăzi, peste 80.000 de cărți pentru copii au fost distribuite, iar mii de profesori au fost formați pentru a face lectura mai accesibilă și captivantă pentru copii.

De fiecare dată când intrăm într-o grădiniță și le citim copiilor, vedem cum se schimbă atmosfera – ochii li se luminează, apar întrebări, curiozitatea se aprinde. Nu există magie mai mare decât să vezi un copil descoperind prima lui carte. În 2024, am pus cărți în mâinile a mii de copii și ne-am asigurat că educatoarele știu cum să le dea viață”, spune Maria Gheorghiu, președinte OvidiuRO.

În 2024, proiectul FCMP a însemnat 5.970 de cărți distribuite copiilor și profesorilor, peste 1.400 de profesori din județele Giurgiu și Teleorman au participat la sesiuni de formare și au fost organizate 20 de ateliere de lectură pentru copii și părinți.

Alegem să dezvoltăm programe care generează schimbări profunde și de durată în educație, alături de parteneri ce contribuie la construirea unui sistem educațional de încredere. Parteneriatul nostru cu OvidiuRO exemplifică perfect această viziune – nu doar că aduce cărți și resurse pentru profesori în grădinițe și școli, ci redefinește modul în care copiii interacționează cu lectura, transformând-o într-o experiență captivantă și accesibilă”, declară Cătălina Rață, directoare executivă UiPath Foundation.

În ediția din 2025, proiectul Fiecare Copil Merită o Poveste ajunge în județul Dâmbovița, unde se va implementa în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și va include 6 sesiuni de formare pentru aproximativ 2.000 de profesori din județ, 4.000 de cărți pentru grădinițe, școli și copii, ateliere de lectură și un program intensiv de formare pentru 120 de profesori care coordonează cercurile pedagogice.

Este demonstrat faptul că intervențiile timpurii ajută la consolidarea bazelor cititului și scrisului, permițând copiilor să acumuleze cunoștințe și să își îmbunătățească abilitățile într-un mod progresiv, crescând încrederea în forțele proprii. Aceste proiecte care propun atât formarea cadrelor didactice, cât și utilizarea unor materiale suport agreabile și pedagogice creează contextul dezvoltării competențelor care asigură succesul personal și profesional al copiilor”, spune Valentin Stancu, inspector școlar general ISJ Dâmbovița.