Programul Cutia Bebelușului, derulat de Asociația SAMAS cu sprijinul Fundației OMV Petrom, a reunit 138 de voluntari care au pregătit 500 de cutii cu produse pentru mame și bebeluși. Efortul voluntarilor desfășurat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2023, a însumat aproape 400 de ore de implicare, iar cutiile vor ajunge în comunitățile dezavantajate din Bacău, Botoșani, Neamț și Suceava.

Asistenții medicali comunitari care ne sunt parteneri în cadrul programului reprezintă interfața cu beneficiarii Cutiei Bebelușului. Fără ei nu am reuși să ajungem la proaspeții părinți cu informațiile cele mai importante despre creșterea sănătoasă și în siguranță a bebelușilor, despre alăptare ca cea mai importantă sursă de hrană, viață și iubire pentru fiecare copil. Implicarea lor ca voluntari arată atașamentul lor pentru cauză, un angajament pe termen lung”, a declarat Sînziana Ioniță-Ciurez, director executiv al Asociației SAMAS.

Cutia Bebelușului conține 55 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viață: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfășat, articole de îngrijire pentru mame, cosmetice și consumabile pentru îngrijirea nou-născuților, termometru de baie, termometru digital pentru corp, pachet de scutece, foarfecă pentru copii, inclusiv jucării și cărți pentru copii. Odată golită de produse, cutia se transformă într-un pat ce oferă siguranță pentru bebeluș în primele 3 luni de viață când riscul morții prin sufocare este foarte ridicat.

Programul Cutia Bebelușului, lansat în septembrie 2023, are ca scop reducerea mortalității infantile și sprijinirea familiilor imediat după naștere. Până acum, 879 de Cutii ale Bebelușului au ajuns la destinație în cadrul programului derulat de SAMAS. Prin intermediul programului se vizează sprijinirea a 1.300 de familii în perioada 2023-2024.