Potrivit Leroy Merlin România, retailer specializat în construcții, decorațiuni și grădinărit, interesul românilor pentru instalarea de panouri solare, este în creștere la începutul lui 2024, comparativ cu debutul lui 2023. Printre cele mai căutate modele de panouri solare în rețeaua Leroy Merlin sunt cele nepresurizate, pentru producția de apă caldă menajeră.

Conform Leroy Merlin, aceste generatoare alternative de energie sunt o opțiune sustenabilă de a echilibra consumul general de energie electrică, cu costuri reduse de întreținere, instalare și montaj, în funcție de complexitatea proiectului.

Panourile solare termice pentru producerea de apă caldă menajeră se împart în trei categorii: presurizat, nepresurizat și panou colector legat la un boiler.

Panoul solar presurizat poate funcționa pe toată perioada anului și nu necesită golirea instalației iarna. Panoul solar nepresurizat funcționează doar în perioadele cu temperaturi pozitive și necesită golirea instalației iarna. În cazul panoului solar colector, acesta funcționează pe toată durata anului și poate fi integrat în sistemele de apă caldă deja existente în locuință, fie că sunt boilere electrice, centrale sau pompe de căldură.

De regulă, clienții care au în plan achiziția unui panou solar prioritizează instalarea și amplasarea la soare. Însă, potrivit specialiștilor Leroy Merlin, dincolo de expunerea la radiația solară, sunt necesare respectarea altor criterii de bază. Printre acestea, orientarea spre sud, evitarea zonelor care devin umbrite pe parcursul zilei și înclinația potrivită, care să permită absorbția optimă a radiației solare. În unele situații, panta acoperișului poate fi deficitară, caz în care este necesar montajul panourilor sub un unghi ușor diferit de cel al acoperișului. În același timp, panourile solare nepresurizate necesită  o pompă automată de reglare, pentru a se asigura presiunea apei de la robinet.

Pe lângă detaliile care țin de instalarea panourilor solare, este important ca beneficiarii să cunoască și aspectele legale corelate cu acest proces, atrag atenția specialiștii Leroy Merlin. Astfel, este important de cunoscut faptul că montajul panoului solar se poate face doar de către experți în domeniu și firme de instalații autorizate. În plus, deoarece panourile solare implică elemente presurizate, este important să fie acoperite toate măsurile de siguranță.

De asemenea, pentru a putea beneficia de TVA diferențiat, atât persoanele fizice, cât și cele juridice, trebuie să achiziționeze panourile din magazinele fizice Leroy Merlin, unde vor completa și o declarație pe proprie răspundere, conform legii.