Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) a creat un moment special la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) printr-o activare menită să sublinieze importanța prevenției și diagnosticării precoce a cancerului, precum și a nevoii de acces la tratamente inovatoare în România.
Astfel, participanții la TIFF au primit o fundiță, simbol al luptei împotriva cancerului, și o brățară verde luminiscentă, reprezentând speranța și unitatea comunității în fața acestei maladii.
”TIFF nu este la prima inițiativă de susținere a luptei împotriva cancerului, în special a cancerului în rândul femeilor. Este o responsabilitate colectivă să ne asigurăm că fiecare femeie are șansa de a trăi o viață sănătoasă și împlinită, indiferent de țara în care trăiește. Consider că suntem mai mult decât un festival de film; TIFF este un spațiu al conștiinței sociale și al implicării comunitare. Suntem onorați să colaborăm cu IOCN pentru a sublinia importanța prevenției și diagnosticării precoce a cancerului. Împreună putem face o diferență semnificativă în viețile celor afectați de această boală”, a declarat Tudor Giurgiu, Președintele Festivalului TIFF.
Anual, peste 100.000 de cazuri noi de cancer sunt diagnosticate în România. Din acest total, peste 45.000 de afecțiuni oncologice noi sunt diagnosticate la femei, cele mai frecvente fiind cancerul de sân (28%), cancerul colorectal (12%), cancerul de col uterin (7,4%) și cancerul pulmonar (7%).
În ceea ce privește prevenția, România înregistrează cele mai mici rate de participare la serviciile de testare (screening) pentru cele 3 cancere recomandate, cancerul de col uterin, cancerul de sân și cancerul colorectal. Doar 1 din 10 femei a efectuat o mamografie în ultimii 2 ani si doar 3 din 10 au beneficiat de un test de screening pentru cancerul de col uterin. În acest context, majoritatea cazurilor de cancer sunt depistate în stadii avansate, când tratarea este mai dificilă. Aceste statistici alarmante contribuie la poziționarea României pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește ratele de mortalitate prematură cauzate de cancerul de sân (139% comparativ cu rata mediană din UE27) și de cancerul de col uterin (462% comparativ cu rata mediană din UE27).
”Cancerul reprezintă o provocare majoră pentru comunitatea noastră, însă e o provocare pe care o putem depăși prin vaccinare anti-HPV, screening, precum și prin acces rapid la tratamente adecvate. Suntem mândri să fim la vârful progresului medical, dar recunoaștem că acest lucru vine cu responsabilitatea continuă de a ne menține la cel mai înalt standard și de a ne asigura că fiecare pacient primește cea mai bună îngrijire posibilă”, a declarat Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate