Ingka Investments, divizia de investiții a Grupului Ingka, achiziționează un parc fotovoltaic de 300MWp gata de construcție în județul Dâmbovița, ca parte a angajamentului său față de un viitor al energiei regenerabile. Investiția totală în proiectul fotovoltaic se ridică la peste 200 de milioane de euro.

Odată operațional, spre sfârșitul anului 2025, parcul va putea produce suficientă energie regenerabilă pentru echivalentul consumului a aproximativ 170.000 de gospodării din România.

”Dezvoltarea parcului fotovoltaic este un pas către producția de energie regenerabilă în regiunea județului Dâmbovița, dar și o șansă pentru Ingka Investments să contribuie la obiectivele țării cu privire la mixul energetic și consumul de energie regenerabilă pentru 2030. Cu ajutorul propriului parc solar, ne dorim să facem energia regenerabilă disponibilă de-a lungul întregului lanț valoric IKEA și în toate zonele în care ne desfășurăm activitatea”, a declarat Peter van der Poel, Managing Director, Ingka Investments.

Grupul Ingka deține deja 9 parcuri eoliene în România, cu o capacitate totală de 171MW. Construcția parcului solar în județul Dâmbovița va reduce și mai mult amprenta climatică prin creșterea producției proprii Ingka de energie regenerabilă în această zonă.

Ingka Investments și-a propus să investească 6,5 miliarde de euro pentru a sprijini în proporție de 100% consumul de energie regenerabilă. Din această sumă, 4 miliarde de euro sunt deja investite în proiecte de energie regenerabilă din domeniul energiei eoliene și solare.

Cu operațiuni de vânzare IKEA pe 31 de piețe, Grupul Ingka este cel mai mare retailer IKEA și reprezintă aproximativ 90% din vânzările IKEA. Dezvoltarea celui mai recent parc fotovoltaic din România face parte din angajamentul IKEA de a avea un impact pozitiv din punct de vedere climatic până în 2030.

Grupul Ingka deține 594 de turbine eoliene și 29 de parcuri solare în 19 țări și peste 1 milion de panouri solare pe acoperișurile magazinelor și depozitelor IKEA. Împreună, acestea au o capacitate de producție de peste 5TWh, echivalentul consumului anual de energie electrică a peste 1,25 milioane de gospodării europene.