Zentiva a implementat în prima sa fabrică de medicamente din România un proiect de eficiență energetică pentru climatizarea necesară în procesul de fabricație.

Investiția a implicat instalarea unei noi capacități performante de producere de apă răcită în regim centralizat pentru sistemele de ventilație. Noua configurație permite ca răcirea spațiilor de producție la o temperatură de sub 25oC – temperatura impusă de procesul de fabricație – să fie realizată cu o economie de 11% în consumul de energie electrică. Sistemul implementat deservește cinci departamente, de la producția de medicamente la depozitul de produs finit.

”Această nouă investiție în echipamente de eficiență energetică servește în egală măsură angajamentelor de sustenabilitate asumate de Grupul Zentiva, cât și soluțiilor care se impun în contextul costurilor ridicate din energie. Inițiativele și proiectele energetice ale Zentiva pe plan local sunt gestionate de către o echipă dedicată, care urmărește să implementeze soluții prin care angajamentele Zentiva să fie onorate în ceea ce privește reducerea impactului asupra mediului”, a declarat Simona Cocoș, Director General Zentiva România și Moldova.

”Implementarea acestui proiect ne-a ajutat să îndeplinim simultan mai multe cerințe si anume înlocuirea chillerelor uzate răcite cu aer, optimizarea consumului de apă răcită, creșterea flexibilității în utilizare și a eficienței energetice la nivel de site. Totodată, timpul de întrerupere a activității necesare instalării a fost extrem de scurt, fapt ce a prezentat un mare avantaj comparativ cu alte soluții alternative. Vom continua să implementăm astfel de proiecte pentru a reduce impactul creșterii prețurilor la energie și gaz natural, sprijinind în aceeași măsură îndeplinirea țintelor de sustenabilitate asumate”, a declarat Dan Bandrabulă, Manager Energetic și Facilități Tehnice Zentiva România.

În 2022, Zentiva a finalizat mai multe proiecte de eficiență energetică printre care se numără și un sistem de producție a energiei electrice prin panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 200 kW. Sistemul asigură 10% din consumul de energie al fabricii de medicamente generice Labormed și contribuie la reducerea cu 50 de tone a emisiilor de CO2  la această unitate de producție.

În România Grupul Zentiva reunește societățile Zentiva S.A., Labormed-Pharma S.A., Labormed Pharma Trading S.R.L. (fost Alvogen România) prin care generează circa 1.300 locuri de muncă,

La nivel de grup, Zentiva și-a luat angajamentul de a atinge neutralitatea emisiilor din Scop 1 și Scop 2 până în 2030.