ING Bank a anunțat recent progresul înregistrat de bancă în domeniul sustenabilității în anul 2022 pe trei piloni principali: liniile de business (wholesale, retail și business banking), în zona de operațiuni și progresul implicării sociale.
Progresul acțiunilor de sustenabilitate în 2022 pe liniile de business:
Wholesale Banking: ING Bank a susținut obligațiuni de 500 milioane Euro și credite (sindicalizate sau bilaterale) de 160 milioane Euro, continuând să aplice metodologia Terra ce abordează cele mai poluante sectoare finanțate de ING, cu scopul de a direcționa portofoliul de credite spre a menține creșterea temperaturilor globale până în 1,5 grade Celsius. Între acțiunile suplimentare adoptate în 2022, parte din abordarea Terra se află decizia de a nu mai acorda finanțări noi destinate explorărilor și exploatărilor de petrol și gaze.
Business Banking: ING Bank a elaborat un ghid pentru identificarea și procesarea facilă a tranzacțiilor sustenabile. În 2022, banca a acordat primul credit sustenabil pentru antreprenorii IMM, urmat deja și de alte finanțări, în valoare totală de 17.5 milioane Euro, în zonele de energie regenerabilă și economie circulară. Printre acestea se numără un împrumut de 6 milioane Euro acordat grupului român Promateris, lider pe segmentul de ambalaje compostabile în Europa Centrală și de Est, pentru dezvoltarea capacității de producție. Celelalte tranzacții au fost dedicate finanțării mai multor clienți în demersul lor spre a deveni mai sustenabili și independenți energetic prin folosirea surselor regenerabile, și anume energie solară.
Retail Banking: în 2022 banca a oferit condiții preferențiale pentru finanțarea achiziției de panouri solare, fotovoltaice sau a mașinilor electrice ori hybrid plug-in, ori a imobilelor cu certificat energetic A și an de construcție cel puțin 2021.
Progresul din zona de Operațiuni:
Anul anterior a marcat tranziția către cardurile din plastic reciclat, măsură ce a venit în completarea unor soluții care limitează consumul de resurse naturale: cardurile virtuale și retragerile contactless la ATM, sau instrumente de plată precum SoftPos.
Măsurile ING Bank pentru a-și reduce amprenta de carbon în propriile operațiuni reprezintă o preocupare permanentă și monitorizată începând cu 2014. Între principalele măsuri din 2022 se numără acțiuni pentru eficientizarea consumului de energie și gaz (în acord cu recomandările Comisiei Europene, de reducere cu 15%), un sistem dedicat de management al deșeurilor și al reciclării în sediul central, dar și o etapă importantă pentru tranziția flotei proprii de mașini, ce are în prezent 75% dintre vehicule electrice și hibride.
Progresul implicării sociale în 2022:
ING Bank a continuat parteneriatele cu societatea civilă și a oferit 1.4 milioane Euro pentru proiecte ce sprijină sănătatea financiară și protecția mediului, dar și pentru acțiuni caritabile sau ajutor umanitar pentru refugiații ucraineni.
În completarea programelor pentru sănătate financiară (precum Startarium, Banometru sau Code4Romania), banca a lansat în 2022 Platforma de mediu pentru București, alături de Fundația Comunitară București. Acest proiect este un spațiu neutru de colaborare pentru un oraș bun de trăit, un program care invită autoritățile locale, administrația locală, societatea civilă, companiile și cetățenii la o colaborare autentică în jurul unor obiective și proiecte de mediu comune.
Implicarea socială a clienților și angajaților
10.000 de clienți au donat 187.000 Euro către campaniile de donații Home’Bank pentru refugiații ucraineni și proiecte de reconstrucție ecologică. Alături de Conservation Carpathia, ING Bank marchează al 2-lea an în care, alături de clienți, sprijină reconstrucția ecologică din Munții Făgăraș.
În ceea ce privește implicarea clienților ING Bank, doar în a 2-a jumătate a anului 2022, aceștia au donat prin Home’Bank sau DirectDebit peste 2 milioane Euro către asociații caritabile.
234 de voluntari ING au realizat 1.798 de ore de voluntariat pe parcursul anului, angajații ING având la dispoziție o zi liberă pe an pentru voluntariat, iar pentru sprijinul refugiaților ucraineni au putut aloca 3 zile. De asemenea, angajații ING au donat peste 40.000 Euro prin proiecte precum Dăruiește ziua ta, Adoptă un proiect și Swimathon.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate