Industria textilă a luat avânt în anii 1950 după invenția unei mașini care ar fi trebuit să ușureze munca femeilor din casă: mașina de spălat. Un efect pe care nimeni nu l-a anticipat a fost acela că oamenii au putut să își cumpere tot mai multe haine, dat fiind că nu mai aveau grijă spălării periodice. În timp, industria textilă a devenit un uriaș producător de bunuri de larg consum și au apărut inclusiv ceea ce se numește acum „fast fashion”, adică firme care produc cantități imense de haine și care sunt schimbate foarte des. Ceea ce creează o altă problemă la fel de mare: deșeuri.
Pe lângă cantitatea foarte mare de materie primă utilizată la producerea de haine, în principal apă, industria textilă este și un mare poluator din cauza hainelor uzate care ajung să se amestece cu deșeurile menajere. Din fericire, acest lucru este pe cale să se schimbe, pe măsură ce companiile producătoare devin conștiente că trebuie să găsească o soluție la poluare. Desigur, nu doar companiile devin conștiente, ci și autoritățile; din 2025, statele UE vor fi obligate să colecteze hainele uzate separat de restul gunoiului, conform reglementărilor date de Comisia Europeană.
De altfel, Comisia a decis reguli prin care și comercianții de retail vor participa la costul colectării de haine uzate pentru reutilizare și reciclare. Conform regulilor propuse, comercianții vor achita o taxă de 12 eurocenți pe articol, cu tarife mai mari pentru hainele care sunt mai greu de reciclat. Dacă legea va fi adoptate în acest fel, ne putem aștepta ca noua taxă să cadă tot în sarcina clienților finali, adică a oamenilor.
Donații pentru Africa
Un raport al McKinsey arată că sunt necesare investiții între 6 și 7 miliarde euro până în 2030 pentru a crea un sistem de procesare și reciclare a deșeurilor textile conform țintelor Uniunii Europene. În prezent, nu se știe exact ce investiții se fac, dar companiile și diferite organizații au început de mai mulți ani proiecte de reutilizare a hainelor uzate. Mai exact, din 2010.
Fast Fashion, sau fabricarea și vânzarea de haine ieftine cu o durată scurtă de viață, este „foarte nesustenabilă”, a declarat Comisia în acest an, iar industria textilă contribuie major la schimbările climatice și la deteriorarea mediului. Inditex, proprietarul Zara, care în martie a declarat că a introdus pe piață la nivel global cu 10% mai multe articole de îmbrăcăminte anul trecut decât în 2021 conform Reuters, își propune să folosească 40% fibre reciclate în articole de îmbrăcăminte până în 2030, ca parte a obiectivelor de sustenabilitate anunțate în iulie.
„Principala problemă cu care ne confruntăm este supraconsumul”, a declarat Dijana Lind, analist ESG la Union Investment, administrator de active cu sediul la Frankfurt, care deține acțiuni la Adidas, Hugo Boss, Inditex și H&M. Lind a spus că s-a implicat cu Adidas, Hugo Boss și Inditex cu privire la necesitatea ca acele companii să își intensifice utilizarea textilelor reciclate și ca industria de îmbrăcăminte în ansamblu să crească reciclarea textilelor.
Hugo Boss a declarat într-o declarație pentru Reuters că „supraproducția și consumul excesiv sunt, în general, o problemă la nivel de industrie”, adăugând că folosește analiza datelor pentru a ajusta mai bine producția la cerere. Un centru de sortare, Moda Re, finanțată de Inditex, reutilizează și reciclează anual un volum de 40.000 de tone de articole de îmbrăcăminte și intenționează să dubleze volumul. Din păcate, Europa produce anual 5,2 milioane de tone de deșeuri textile, dintre care mai puțin de un sfert sunt reciclate.
Dintre hainele reciclate de Moda Re, circa 40% sunt trimise către alte unități pentru reciclare, dar cea mai mare parte a acestora ajung să fie cârpe de vase. O altă parte sunt haine donate, multe ajungând în Africa, în țări precum Camerun, Ghana și Senegal.
Conform datelor comerciale ale Națiunilor Unite, UE a exportat 1,4 milioane de tone de textile uzate în 2022, de peste două ori mai mult decât în 2000. Nu toate acele haine sunt refolosite, iar exporturile de haine uzate din Europa în Africa pot duce la poluare atunci când hainele care nu pot fi revândute ajung la gunoi, a spus UE. Este necesară însă găsirea unor soluții de reutilizare și reciclare acasă, în Europa, iar acest lucru nu va fi tocmai simplu.
articole recomandate