Sistemul de Garanție-Returnare, derulat de societatea RetuRO, începe de astăzi în magazinele din România, care ar trebui, conform legii, să se înscrie ca puncte de colectare. Sistemul presupune că vom plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri, care au și logoul SGR. Ambalajul va putea fi returnat la orice magazin înscris în sistem, de unde ne vom recupera și garanția de 50 de bani. Desigur, vor mai trece multe luni până când milioanele de ambalaje produse fără noul logo. Mai exact, abia în vara anului viitor vom avea doar ambalaje SGR.

Ce este important de reținut de către consumatori este faptul că ambalajele trebuie returnate în aceeași stare, adică nu strivite sau deteriorate. Logoul SGR trebuie să fie vizibil, fiind citit și un cod de bare care transparentizează drumul ambalajului de la producție până la returnare. Nu se va percepe garanție pentru PET-uri mai mari de 3 litri, cum sunt bidoanele de 5 litri, pentru cutiile de lapte, sticlele de ulei sau diverse băuturi în cutii de carton. Acestea sunt considerate reutilizabile sau nereciclabile.

Studiile arată că 61% dintre consumatori sunt de acord cu introducerea SGR și au declarat că vor returna ambalajele pentru a primi înapoi garanția. În practică, sistemul nu va fi dificil de utilizat de către consumatori, care nu își mai bat capul cu reciclarea, dar nu va fi simplu de gestionat de către comercianți. Un magazin mic, un chioșc, aflat într-un parc într-o zi aglomerată, va primi, cel mai probabil, saci întregi de ambalaje, pentru care trebuie să achite garanția chiar dacă nu au fost cumpărate de la ei produsele și va avea de gestionat și sacii cu ambalaje returnate. Acesta este unul dintre motivele pentru care s-a cerut din nou amânarea startului SGR, dar autoritățile nu au fost de acord.

RetuRO a deschis deja un centru regionale care vor primi ambalajele returnate de la comercianți. Centrul a fost inaugurat în comuna Bonțida, județul Cluj și este primul de acest fel dintre cele care urmează să fie deschise de către RetuRO. Situat în interiorul parcului industrial Olympian, centrul dispune de o suprafață de 4.700 de metri pătrați și este dotat cu echipamente avansate de numărare și sortare de la Anker Andersen A/S, lider de piață în domeniu.

„Deschiderea primului centru regional RetuRO din România la Bonțida marchează începutul unei transformări profunde și durabile. Acest centru, alături de celelalte planificate și de cele aproximativ 80.000 de puncte de returnare din toată țara, va angaja activ 19 milioane de români, construind astfel cea mai complexă infrastructură de reciclare din țară. În colaborare strânsă cu toți actorii implicați, ne propunem să facem din reciclare un obicei zilnic, o parte integrantă a identității românești, pentru a conduce România spre un viitor mai verde și responsabil. Bineînțeles, acesta este doar începutul. Vom continua, astfel încât reciclarea să devină și mai ușoară și să transformăm România într-un model de urmat. Iar acesta este o misiune pe care trebuie să ne-o asumăm noi toți. Fiecare doză, fiecare sticlă reciclată, va contribui la o Românie mai curată, iar evenimentul de astăzi este o dovadă a ceea ce putem realiza când ne unim forțele”, spune Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO.

Centrele de colectare vor fi instalate de toți comercianții, indiferent de mărimea acestora, și vor fi obligați să primească ambalajele. Administratorul sistemului va organiza un sistem eficient de preluare a ambalajelor goale și de transportare către centrele de reciclare. Ținta SGR este de colectare a 90% dintre ambalajele puse la vânzare în piață. Ținta de colectare a plasticului la nivel național este de 77% până în 2025 și de 90% până în 2029.

Sistemul de garanție-returnare este administrat de compania ReturRO SGR, ai cărei acționari sunt Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, Asociația Berarii României pentru Mediu și Asociația Retailerilor pentru Mediu. Compania are și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, care deține 20% din acțiuni.

Producătorii și comercianții sunt obligați să se înregistreze în SGR prin intermediul unei notificări speciale, să se înregistreze într-o bază de date și să încheie contracte de prestări servicii cu administratorul SGR. În caz contrar, comercianții nu vor mai putea comercializa produse din materialele în cauză de la producătorii neînregistrați în SGR sau de la distribuitorii acestora. Producătorii vor trebui să achite un tarif de administrare al SGR, care va fi calculat în funcție de material, greutate, volum și cantitate.