Peste 5.800 de copii și adolescenți din Europa și Asia Centrală și-au pierdut viața în 2019 din cauze legate de poluarea aerului. Marea majoritate a acestora – 85% – au murit înainte de a împlini vârsta de un an, ceea ce înseamnă moartea a 90 de bebeluși pe săptămână, potrivit unei noi analize a UNICEF.

Când vine vorba de poluarea aerului, plămânii celor mici duc povara cea mai grea, fiind vorba de consecințe grave asupra sănătății și dezvoltării copiilor și ducând uneori chiar și la pierderea vieții. Reducerea poluării aerului și a expunerii copiilor la aerul toxic este esențială pentru protejarea sănătății lor și a societății, contribuind la diminuarea costurilor îngrijirilor medicale, la îmbunătățirea procesului de învățare, la creșterea productivității și la asigurarea unui mediu mai sigur și mai curat pentru toți”, a declarat Regina de Dominicis, director regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

Respirarea aerului poluat provoacă leziuni persistente la nivelul plămânilor copiilor, crescând astfel riscul de astm și de boli respiratorii și cardiovasculare cronice, inclusiv cancer. În cadrul sintezei de politici publice, se precizează faptul că poluarea aerului poate provoca tulburări neurologice mai târziu în viață din cauza afectării timpurii a creierului copiilor.

În Europa și Asia Centrală, poluarea aerului – PM 2,5 și PM 10 (particule în suspensie)– este cauzată în principal de activități și practici rezidențiale și comerciale, inclusiv de folosirea cărbunelui și a altor combustibili fosili pentru încălzire și gătit.

Pentru a preveni înrăutățirea calității aerului, UNICEF îndeamnă guvernele să consolideze politicile și investițiile pentru a accelera tranziția către sisteme energetice și de transport nepoluante și eficiente în toate sectoarele. Aceasta include sprijinirea eficienței energetice și a accesului la energie curată, pregătirea personalului din domeniul asistenței medicale primare în vederea examinării copiilor și a detectării bolilor provocate de poluarea aerului, precum și extinderea și accelerarea planurilor de reducere a poluării aerului la nivel național și municipal.