E.ON este unul dintre marii contribuabili din România la bugetul de stat și bugetele locale, valoarea totală a contribuțiilor depășind anul trecut 1,8 miliarde de lei (circa 370 milioane euro), cu 80% mai mult decât în anul precedent, potrivit ultimului Raport de sustenabilitate al companiei, aferent 2022. În cei 17 ani de prezență în România, sumele virate de E.ON sub formă de taxe și impozite se situează la circa 14 miliarde lei (peste 3 miliarde euro). 

 Totodată, E.ON este un partener important pentru circa 2.000 de furnizori de pe întreg lanțul de aprovizionare, dintre care 95% sunt cu capital autohton. Anul trecut, valoarea achizițiilor companiilor din grup a depășit 1,14 miliarde lei (peste 231 milioane euro). Suma nu include valoarea achizițiilor de electricitate și gaze naturale destinate celor circa 3,4 milioane de clienți din România. În anul 2022, toți furnizorii noi au fost selectați având în vedere și criterii de mediu.

„Sustenabilitatea înseamnă, în primul rând, economisirea resurselor, iar în contextul crizei energetice, acest principiu încurajează consumul eficient de resurse și energie. Pe lângă investițiile substanțiale care să conducă la independența energetică, dar și la o utilizare mai intensivă a surselor regenerabile, este necesară o schimbare a comportamentului fiecăruia dintre noi. De aceea, ne-am luat foarte în serios rolul de a informa clienții cu privire la utilizarea eficientă a resurselor energetice, deoarece orice gest, oricât de mic, poate genera rezultate considerabile în timp. Eficiența energetică trebuie să devină o parte a stilului nostru de viață”, spune Volker Raffel, Director General E.ON România.

Investiții sustenabile

Investițiile realizate de Grupul E.ON din România pe parcursul anului 2022, în valoare de 654 milioane de lei (circa 133 milioane euro), s-au concentrat pe extinderea și modernizarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică, pentru a răspunde nevoilor tranziției energetice, a crește capacitatea rețelelor de a conecta noi surse de energie regenerabilă, precum și a impulsiona digitalizarea serviciilor. Toate acestea contribuie la un viitor mai verde prin reducerea impactului asupra mediului, dar și la servicii mai bune pentru clienți.

De exemplu, numărul prosumatorilor conectați la rețeaua Delgaz Grid a crescut exponențial în ultimii ani, de la doar 67 în 2020 la circa 6.500 la finele anului trecut, pentru ca la începutul lunii iunie a acestui an să ajungă la aproape 9.500, estimările pentru sfârșitul anului fiind că această cifră va ajunge la circa 12.000.

De asemenea, Delgaz Grid a înregistrat anul trecut cea mai mică durată medie a întreruperilor neplanificate în rețea, aceasta scăzând la 76,44 de minute pe an, mult sub media pe țară de 108,25 de minute, ceea ce plasează compania pe prima poziție în rândul distribuitorilor din România. Față de momentul privatizării, când durata întreruperilor era de 1.800 de minute/an, situația s-a îmbunătățit de peste 20 de ori.â

Tehnologii inovative

Un pas important în tranziția energetică îl reprezintă implementarea tehnologiilor cu hidrogen în sistemul de distribuție a gazelor naturale. Astfel, proiectul 20HyGrid demarat în anul 2022, o premieră pentru România, își propune să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă și sigură adăugarea de hidrogen, în proporție de 20% din volum, în rețelele de distribuție și instalațiile de utilizare a gazelor naturale existente în România – fără a fi nevoie de modificări ale acestora.

Schimbările climatice sunt vizibile pentru toți oamenii de pe Pământ, nu doar pentru cercetători și acestea nu mai pot fi ignorate nici de populație, nici de companii și nici de către guverne. Peste 70% din toate emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă sunt legate de energie. Prin urmare, ne concentrăm atenția pe furnizarea de soluții pentru decarbonizarea lumii energetice. Intenționăm să reducem emisiile Scop 1 și 2 cu 71% până în 2030 (față de 2019), fiind în concordanță cu obiectivele Acordului de la Paris, prin îmbunătățiri suplimentare ale rețelelor de gaz și electricitate și creșterea eficienței propriilor clădiri și flote auto. O parte semnificativă
a emisiilor de gaze cu efect de seră Scop 1 și 2 este reprezentată de consumul tehnologic al rețelelor de distribuție. Alocând resurse investiționale importante am reușit să reducem consumul tehnologic al rețelei de gaze naturale cu 43% față de anul 2010”, arată Volker Raffel.

Planurile companiei includ, de asemenea, o reducere cu 21% a emisiilor Scop 3 până în 2030 (față de 2019), prin soluții de eficiență energetică, electrificare pentru clienți și un accent sporit pe surse regenerabile. Strategia de biodiversitate include crearea a aproximativ 1.200 hectare de coridoare ecologice verzi, reducând în același timp deșeurile și reciclând o parte importantă din acestea.

„În ultimii doi ani, am livrat cca. 750 de instalații fotovoltaice pentru clienții rezidențiali, producând 7 GWh de energie regenerabilă pe an. Pe segmentul B2B și B2M avem un portofoliu bogat de proiecte și soluții pentru generarea fotovoltaică și eficiență energetică. Anul trecut am realizat 127 de parcuri fotovoltaice la cheie, de trei ori mai multe decât în 2021. În total, am ajuns la peste 250 de proiecte fotovoltaice finalizate în România din 2018”, completează directorul general al E.ON România.