Fundația Hope and Homes for Children anunță finalizarea lucrărilor de construcție a două case familiale ridicate în sprijinul dezinstituționalizării, în total cifra acestora ajungând la 125 pe plan național. Casele familiale din Codlea sunt construite în beneficiul a 20 de copii cu nevoi speciale severe care provin din Centrul de Plasament „Speranța”. Centrul se va închide, odată cu transferul copiilor în noile lor case.
Investiția totală în cele două case familiale, a căror construcție a demarat în februarie 2023, este de 480.000 euro, fondurile fiind puse la dispoziție de LPP România și Fundația Carl von Linde. Casele au fost construite pe un teren de 3.065 m2, pus la dispoziție de Primăria Municipiului Codlea. Consiliul Județean Brașov și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov au sprijinit proiectul și se ocupă acum de racordarea caselor la utilități, precum și de mutarea copiilor în noile case.
Construite pe un singur nivel, casele au holuri largi și câte 5 dormitoare, pentru a permite găzduirea a doi copii în fiecare cameră. Copiii vor fi îngrijiți de personal specializat (medici, asistenți medicali, educatori, îngrijitori și psihologi), asigurat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov.
”Suntem mândri că putem asigura prin contribuția noastră un cămin sigur pentru acești copii, în care să fie îngrijiți corespunzător și în care să simtă bucuria de a avea, în sfârșit, locul și casa lor”, afirmă Adina Netedu, Deputy Country Manager LPP România.
”Suntem profund recunoscători să fim parte dintr-o comunitate dedicată schimbării în bine a vieților. Implicarea noastră în acest efort colectiv reflectă determinarea de a contribui la o transformare semnificativă în existența celor care au nevoie de sprijin”, a declarat Anna Chițan, Președinte al Fundației Carl von Linde.
Anul trecut, în medie, un copil pe zi a fost părăsit în maternități ori spitale; altfel spus, la fiecare al 434-lea copil născut, unul a fost părăsit.
”Ce este și mai dureros este faptul că, pe lângă copiii care ajung să fie instituționalizați din cauza sărăciei, a condițiilor grele de locuire, a neglijenței ori abuzului, o altă categorie de copii care ajung în grija statului sunt cei ai căror părinți pleacă să muncească în străinătate. Iar cifra lor este alarmantă – aproape 3.000. Pentru acești copii singuri, pentru cei 2.000 de copii încă instituționalizați în 77 de centre de plasament și pentru sutele de mii de copii care trăiesc, în România, sub limita sărăciei, Hope and Homes for Children lanseză campania-manifest #CineNuCe. Pentru că fiecare copil are nevoie de CINEva, nu doar de CEva, pentru a prinde aripi în viață și pentru a crește departe de traumă, de durere și de singurătate”, spune Robert Ion, Director General Hope and Homes for Children România.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate