În planul de captare a emisiilor istorice rezultate din operațiunile proprii, Grupul Velux anunță că va finanța două proiecte suplimentare de conservare și restaurare a pădurilor din zonele tropicale. Alături de primul proiect din Uganda, noile proiecte din Vietnam și Madagascar vor contribui în mod semnificativ la captarea emisiilor istorice ale grupului.

Grupul VELUX s-a angajat să capteze echivalentul emisiilor istorice de CO2 generate de operațiunile sale din 1941 până în 2041. Acest lucru va fi realizat printr-un portofoliu de proiecte forestiere finanțate de Grupul VELUX și dezvoltate și gestionate de birourile WWF din fiecare țară, în parteneriat cu autoritățile și comunitățile locale. Parteneriatul VELUX-WWF înseamnă mai mult decât reducerea emisiilor în cadrul operațiunilor proprii ale Grupului VELUX și al lanțului său valoric, în cadrul căruia Grupul și-a stabilit ca obiectiv reducerea cu 100% a emisiilor provenite din operațiuni (domeniul de aplicare 1 și 2) și înjumătățirea emisiilor din lanțul său valoric (domeniul de aplicare 3) până în 2030.

„Perioada de timp determinată pentru menținerea unei creșteri a temperaturii globale sub 1,5°C se apropie rapid de final. Ne-am angajat să urmăm calea cea mai ambițioasă a Acordului de la Paris și să ne depășim valorile asumate până acum, prin finanțarea de proiecte forestiere care să capteze echivalentul tuturor emisiilor istorice generate de operațiunile noastre de la înființarea companiei în 1941. Sunt foarte încântat de faptul că acum putem adăuga noi proiecte la portofoliul nostru forestier și că am reușit să găsim două noi locații care se concentrează pe diferite tipuri de păduri, viață sălbatică și comunități locale„, a declarat Lars Petersson, CEO al Grupului VELUX.

„Cel mai recent raport WWF Living Planet din 2022 relevă un declin mediu de 69% în rândul populațiilor de specii, comparativ cu datele înregistrate în 1970 și, pe măsură ce impactul crizelor climatice și naturale devine din ce în ce mai clar, este nevoie urgentă de ambiție și acțiune pentru a construi un viitor mai bun și mai durabil pentru toți. Adoptarea Acordului de la Kunming-Montreal, prin care lumea se angajează să oprească și să inverseze pierderea biodiversității până în 2030, oferă speranță, iar parteneriatele precum cel dintre VELUX și WWF arată calea de urmat”, spune Bo Oksnebjerg, Secretar General, WWF Danemarca.

Primul proiect forestier al parteneriatului se va desfășura în Uganda, unde, în Kagombe, una dintre cele mai afectate zone din Uganda, s-a înregistrat o rată de defrișare de 73% în ultimul deceniu. Proiectul are ca scop refacerea pădurilor degradate, plantarea de noi arbori și protejarea pădurilor naturale existente. Prin conservarea la nivelul comunității, se așteaptă ca proiectul să capteze 1 milion de tone de CO2. Până în acest moment, au fost plantați peste 180.000 de copaci și au fost demarate activități locale alternative de subzistență.

Două noi proiecte în beneficiul oamenilor, al naturii și al climei

Cele două proiecte forestiere suplimentare au fost selectate pe baza potențialului de carbon, a biodiversității și a beneficiilor pentru comunitate, precum și a sustenabilității fiecărui proiect pe termen lung. Proiectul din Vietnam, situat în peisajul muntos Central Annamites Landscape, se concentrează pe activitățile REDD (reducerea emisiilor cauzate de defrișări și de degradarea pădurilor) și se așteaptă să contribuie cu reduceri și eliminări de peste 2 milioane de tone de CO2. Proiectul din Madagascar se desfășoară în mangrovele din peisajul Manambolo – Tsiribihina și se concentrează pe activități ARR (împădurire, reîmpădurire și refacerea vegetației). Se preconizează că proiectul va contribui cu reduceri și eliminări de peste 0,5 milioane de tone de CO2. Toate cifrele sunt estimări preliminare și pot face obiectul unor modificări în cadrul validării de către o terță parte.

Fiecare proiect va oferi soluții bazate pe natură (NbS) pentru atenuarea schimbărilor climatice, în conformitate cu Planul WWF pentru intervenții de înaltă calitate dedicate oamenilor, naturii și climei. Aceste proiecte sunt concepute pentru a opri defrișările și pentru a reface pădurile naturale în locuri cheie pentru biodiversitate, în parteneriat cu comunitățile și autoritățile locale. Emisiile de carbon eliminate și reduse în urma proiectelor forestiere vor fi donate pentru angajamentele climatice condiționate ale țărilor gazdă în cadrul Acordului de la Paris. Prin urmare, carbonul nu va fi utilizat pentru compensarea emisiilor de carbon ale VELUX sau ale oricărei alte organizații.