Federația Română de Fotbal a lansat pe 1 iunie platforma FRF B.R.A.V.O (Bucurie, Respect, Afecțiune, Voință și Optimism), o inițiativă ce își propune să readucă bucuria în jocul copiilor și să combată presiunea venită de la marginea terenului sau din tribune, din partea părinților sau a antrenorilor.

FRF B.R.A.V.O atrage atenția asupra comportamentelor nepotrivite manifestate la marginea terenurilor,  în special asupra evaluării copiilor prin jigniri. Astfel de atitudini, precum și conflictele cu antrenorii, reprezintă forme de abuz emoțional asupra tuturor participanților la antrenamente sau meciuri. Etichetele și criticile dure pot lăsa urme adânci în sufletul copiilor, afectându-le încrederea pe termen lung sau chiar determinându-i să renunțe la sport.

În fotbal, fiecare copil visează să-și vadă numele pe spatele tricoului. Însă, uneori, părinții «scriu» altceva în locul lor. În loc de susținere, copiii primesc insulte și critici, iar în locul bucuriei, ajung să simtă rușine. Fiecare cuvânt dur devine o povară pe care o poartă atât în suflet, cât și pe teren. Prea mulți copii abandonează sportul în fiecare an, nu din lipsă de talent, ci din cauza presiunii exercitate tocmai de cei care ar trebui să le fie sprijin. Prin campania B.R.A.V.O, ne propunem să cultivăm emoțiile pozitive ale copiilor și să contribuim la crearea unui mediu în care aceștia să se bucure de joc cu încredere, libertate și plăcere”, a declarat Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal.

Demersul este susținut de o serie de componente-cheie: o banderolă simbolică, spoturi video și radio, materiale digitale, precum și resurse educative dedicate părinților – printre care se numără Ghidul Părinților și un KIT cu 10 reguli de conduită, care va fi distribuit cluburilor sportive. În plus, vor fi organizate cursuri de safeguarding, iar pe platforma dedicată campaniei va exista o secțiune specială pentru raportarea comportamentelor nepotrivite.

Pe platforma oficială a campaniei sunt disponibile toate informațiile de raportare, prin care pot fi semnalate comportamente verbale abuzive din sportul de copii, oferind astfel un instrument concret pentru susținerea unui mediu sănătos și empatic.