Fundația Eidos expune în perioada 18 mai – 7 iunie, în Piața Universității din București, fotografiile înscrise în cea de-a 67-a ediție a competiției internaționale anuale World Press Photo.  

Printre cele 164 de fotografii câștigătoare se regăsesc și imagini ce surprind efectele schimbărilor climatice asupra omului și întregii biodiversități, cum ar fi: seceta din Amazon ce a afectat peste 600.000 de oameni, lupta pentru salvarea fluturelui Monarh din Mexic, drama primilor refugiați climatici ai Statelor Unite, incendiile devastatoare din Australia și contaminarea dezastruoasă a râului Cileungsi din Indonezia. 

2024 va aduce aproximativ 49% din populația globului la urne. Așa că expoziția de anul acesta cred că este și mai importantă ca în ceilalți ani. Pe lângă faptul că ne face conștienți de problemele din întreaga lume, ea poate funcționa și ca un vizor ce transpune privitorul în papucii  cetățenilor care își trăiesc viețile în diverse regimuri politice, conflicte armate sau cataclisme naturale. Parcurgerea expoziției poate fi un preview foarte bun a modului în care vrem să arate viitorul nostru”, a declarat Cristian Movilă, fondatorul fundației Eidos și reprezentantul World Press Photo în România. 

Imaginile pun în lumină și relatări despre războiul din Gaza și Ucraina, migrație, familie și sănătate mintală. Expoziția va fi însoțită și de un audio-tur gratuit, realizat în parteneriat cu aplicația Smartify, prin care vizitatorii vor putea asculta, pe propriile device-uri, povestea fiecărei fotografii câștigătoare.  

Expoziția World Press Photo este adusă în România de Fundația Eidos, finanțată de Ministerul Culturii și organizată în cadrul programului „Străzi Deschise – București, Promenadă Urbană”, un proiect al Primăriei Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București, în calitate de operatori zonali.