Photon Energy N.V. și Hyperion Renewables au anunțat semnarea unui contract EPC pentru un proiect fotovoltaic de 34 MW în Săliște, România. Proiectul a fost dezvoltat de Hyperion, un important dezvoltator portughez de energie regenerabilă, prezent pe piața din România din 2021, cu un portofoliu de proiecte solare de peste 500 MW. Potrivit contractului, Photon Energy va fi responsabilă pentru proiectarea, achiziția de tehnologie și execuția lucrărilor de construcție. Ambele companii colaborează pentru a extinde capacitatea instalată cu încă 4 MW, ridicând astfel capacitatea totală a proiectului la 38 MW.
„Suntem onorați să colaborăm cu Hyperion Renewables în acest proiect solar important de 34 MW din Săliște, România. Acest proiect reflectă capacitatea noastră de a livra soluții fotovoltaice la cheie, la scară largă, care sprijină tranziția către energia verde. Expertiza noastră în EPC și O&M, combinată cu investiția strategică a Hyperion, asigură o bază solidă pentru construcția și operarea cu succes a acestei centrale electrice fotovoltaice. Ne angajăm să aducem valoare partenerilor noștri, să susținem dezvoltarea economică regională și și să contribuim la realizarea obiectivelor naționale în domeniul energiei regenerabile”, a declarat Georg Hotar, CEO al Photon Energy Group.
Lucrările de construcție sunt planificate să înceapă în trimestrul 3 al anului 2025, iar operarea comercială este estimată pentru trimestrul al treilea din 2026. În completarea serviciilor EPC, Photon Energy va asigura și operarea și mentenanța (O&M) in primii trei ani, pentru a garanta performanța optimă și durabilitatea centralei electrice fotovoltaice.
Acest proiect strategic reafirmă expertiza Photon Energy în furnizarea de soluții pentru investitorii internaționali pe piețele-cheie și marchează pentru Hyperion primul proiect din România care a intrat în faza de construcție.
„România este o piață strategică pentru Hyperion, iar proiectul din Săliște reprezintă un reper important, fiind primul proiect din portofoliul nostru românesc care a intrat în faza de construcție. Acest lucru reflectă capacitatea noastră de a transforma proiectele planificate în realizări concrete. Suntem entuziasmați să vedem proiectul în faza de implementare și să continuăm să dezvoltăm restul portofoliului nostru pentru a contribui la tranziția energetică a României”, a afirmat Aytea Amandi, CEO al Hyperion Renewables.
Se estimează că proiectul va crea între 35 și 50 de locuri de muncă la nivel local pe durata sa, contribuind astfel la dezvoltarea economică regională.
Acest parteneriat reprezintă un angajament strategic comun pentru accelerarea tranziției energetice și realizarea unui viitor sustenabil, cu emisii reduse de carbon. Bazate pe o viziune pe termen lung, Photon Energy și Hyperion Renewables colaborează pentru a facilita tranziția către sisteme energetice curate și eficiente. Proiectul solar de la Săliște demonstrează cum integrarea coordonată a tehnologiei și a investițiilor contribuie la atingerea obiectivelor climatice la nivel național și european, consolidând totodată securitatea energetică și stimulând dezvoltarea economică locală prin crearea de locuri de muncă durabile.
Photon Energy Group furnizează servicii complete în domeniul energiei solare, soluții de tratare a apei și remediere a mediului în întreaga lume. Serviciile sale de energie solară sunt furnizate de Photon Energy; înființată în 2008, compania a construit și pus în funcțiune centrale solare fotovoltaice cu o capacitate totală de peste 180 MWp și deține centrale cu o capacitate cumulată de 130 MWp. În prezent, dezvoltă proiecte cu o capacitate totală de 1 GWp în Australia, Ungaria, Polonia, România și Africa de Sud și asigură servicii de operare și mentenanță pentru peste 1,1 GWp la nivel mondial. Divizia New Energy deține licențe de tranzacționare a energiei electrice în Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia și Serbia. Compania este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii DSR (Demand Side Response) către operatorul de sistem din Polonia, cu o capacitate contractată de aproximativ 320 MW pentru 2025 și, prin intermediul centralei electrice virtuale (VPP), agregă generatoare și consumatori de energie cu o capacitate totală de peste 480 MW. Photon Water, o altă divizie majoră a grupului, , oferă soluții de tratare a apei, inclusiv servicii de remediere a mediului, folosind tehnologii in-situ brevetate pentru eliminarea eficientă a PFAS din sol și apă subterană. Photon Energy N.V., compania-mamă, este listată la bursele de valori din Varșovia, Praga și Frankfurt, precum și pe platforma germană XETRA. Grupul are sediul central în Amsterdam și birouri în Australia și Europa.
Hyperion Renewables este o companie de energie regenerabilă cu sediul în Peninsula Iberică, cu o experiență de două decenii în dezvoltarea, finanțarea și operarea proiectelor de energie curată la scară largă. Cu peste 1 GW de proiecte fotovoltaice dezvoltate — dintre care peste 400 MW sunt deja conectați la rețea — Hyperion este un actor-cheie în avansarea tranziției energetice. Din 2023, compania accelerează tranziția spre statutul de Producător Independent de Energie (IPP) complet integrat, dezvoltând un portofoliu de 5 GW ce include proiecte solare, eoliene, de stocare a energiei și hidrogen verde, concentrându-se pe piețele din Peninsula Iberică și România. Hyperion este condusă de CEO-ul Aytea Alvarez Amandi și de Președintele Executiv Pedro Rezende, alături de o echipă dedicată și experimentată, formată din 50 de profesioniști.
articole recomandate