Dyson a publicat rezultatele primei ediții a proiectului Global Connected Air Quality Data – cel mai mare studiu privind calitatea aerului din spațiile interioare, la nivel global. Proiectul analizează informațiile colectate de peste 2,5 milioane de purificatoare Dyson, cu scopul de a monitoriza calitatea aerului din casele din întreaga lume. Datele nu sunt reprezentative la nivel internațional, întrucât reflectă doar informațiile colectate de purificatoarele Dyson, însă ele pot fi folosite pentru a contura o imagine de ansamblu a calității aerului din spațiile interioare, în diferite țări și orașe din lume.

În majoritatea țărilor, poluarea aerului la interior este mai mare decât la exterior, arată analizele valorilor PM2.5. În România, timp de zece luni pe an, poluarea aerului este mai mare la interior decât la exterior, iar luna mai este cea în care nivelurile de poluare în spațiile interioare sunt cele mai ridicate, comparativ cu poluarea exterioară. România este a șasea țară la nivel internațional care are o calitate slabă a aerului interior, peste norma anuală a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), depășind Franța, Germania și Marea Britanie.

Studiu Dyson poluare aer

În ceea ce privește nivelurile anuale de COV (compuși organici volatili), Austria se află în fruntea listei, urmată de Germania, România, Polonia, Elveția și Turcia. Orașele cu cea mai mare rată de COV sunt München, Beijing, Köln, Berlin și Viena.

Proiectul Dyson Global Connected Air Quality Data pune accent pe două tipuri de poluanți – particulele în suspensie (PM2.5) și compuși organici volatili (COV). Particulele PM2.5 au până la 2,5 microni în diametru; spre exemplu, un fir de păr uman are, în medie, un diametru de aproximativ 70 de microni. Printre sursele acestor particule se numără combustia: lemne care ard sau gătitul și încălzirea pe gaz; polenul, blana animalelor de companie și praful. Compușii organici volatili (COV) sunt poluanți gazoși, inclusiv benzen și formaldehidă, care pot rezulta ca urmare a unor activități precum curățenia sau gătitul, precum și din folosirea unor produse precum deodorante, spray-uri de corp, lumânări și piese de mobilier.

”Datele privind calitatea aerului, generate de dispozitivele noastre, ne permit să înțelegem adevărata problemă a poluării aerului din interiorul locuințelor din întreaga lume. Acest lucru ne oferă o perspectivă directă asupra provocărilor cu care se confruntă purificatoarele Dyson în mediile reale și cunoștințele necesare pentru a proiecta aparate din ce în ce mai bune pentru a face față acestor provocări. În plus, datele pe care le captăm nu sunt doar un instrument de inginerie – prin aplicația MyDyson, aceste date sunt împărtășite înapoi în mod individual, în timp real, iar cei care dețin dispozitivele primesc rapoarte lunare care să-i ajute să-și îmbunătățească calitatea aerului din casă”, declară Matt Jennings, director de inginerie pentru îngrijirea mediului.

Cu toții ne gândim că poluarea aerului este o problemă generată de trafic sau pe care o întâlnim doar în aer liber. Deși activitățile de cercetare a poluării aerului din spațiile interioare sunt în creștere, acestea continuă să fie subdezvoltate. Rezultatele cercetărilor efectuate de Dyson ne oferă o înțelegere valoroasă asupra nivelurilor reale de poluare din casele din întreaga lume, ajutându-ne să vedem care sunt tiparele zilnice de poluare, lunare și sezoniere. Înțelegerea nivelului și tipului de poluare din jurul nostru este primul pas către reducerea expunerii la aceasta”, declară prof. Hugh Montgomery, University College London și președinte al Consiliului consultativ științific al Dyson.

Proiectul Dyson Global Connected Air Quality Data analizează peste o jumătate de trilion de date pentru a contura o imagine de ansamblu în ceea ce privește calitatea aerului din locuințele din întreaga lume, pentru a înțelege comportamentele utilizatorilor și pentru a compara calitatea aerului din spațiile interioare și exterioare. Dimensiunea totală a eșantionului global este de 3.441.953.

Datele privind calitatea aerului din spațiile interioare sunt preluate de la purificatoarele Dyson, conectate la aplicația MyDyson, care sunt setate să funcționeze doar în modul ”Monitorizare”, adică nu au activată și funcția de purificare a aerului. Experții Dyson au astfel acces la informații exacte despre calitatea aerului din locuințe, fără să ia în calcul și impactul purificatoarelor Dyson care curăță aerul. Măsurătorile au fost efectuate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022.