Răzvan Nica, fondator și Managing Director BuildGreen

Începând cu obiectivele de neutralitate climatică impuse până în 2050 la nivel mondial și rolul semnificativ al ratingurilor ESG în afaceri, companiile și investitorii din aproape toate segmentele de piață s-au concentrat pe strategiile de Dezvoltare Sustenabilă și Decarbonizare. Cu toate acestea, lipsa unor reglementări care să asigure o aliniere a ratingurilor ESG între companii din varii domenii de activitate la nivel internațional, a confirmat necesitatea unor reglementări internaționale și standarde de sustenabilitate.

2024 este anul care aduce criterii și reglementări în procesul de decarbonizare. Schimbări majore sunt deja vizibile în ratingurile ESG și metodologiile de certificare a clădirilor (actualizări iminente pentru BREEAM și LEED), doi factori care generează dovezi incontestabile în evaluarea companiilor. Acest lucru aduce, de asemenea, obiective de sustenabilitate mai ridicate – o tendință care se extinde dincolo de domeniul imobiliar și necesită aspecte mai complexe. Astfel de schimbări sunt vizibile în activitatea BuildGreen de zi cu zi: nevoile clienților s-au extins de la certificări de clădiri verzi și rapoarte ESG, la servicii de consultanță și strategii de dezvoltare sustenabilă și decarbonizare în direcția  obiectivelor de neutralizare climatică.”

La nivel global, emisiile de CO2 s-au dublat din 2000 și vor continua să evolueze datorită creșterii populației și a contextului  economic. 4,4% din PIB-ul global se pierde anual datorită schimbărilor climatice (conform unui raport S&P Global privind tendințele de sustenabilitate). Pierderile anuale substanțiale ale PIB-ului global afectează în special economiile în curs de dezvoltare și duc la consecințe variate în rândul companiilor. În Europa, vestea bună este că emisiile de carbon scad în majoritatea segmentelor de piață, datorită reglementărilor stricte și a implementării strategiilor de dezvoltare durabilă. În timp ce domeniile energie și industrie se confruntă cu provocări, o tendință pozitivă o reprezintă gestionarea deșeurilor, soluțiile de energie verde și dezvoltarea sustenabilă a clădirilor.

TOP TENDINȚE ÎN DEZVOLTAREA SUSTENABILĂ ÎN 2024:

Decarbonizarea – motorul principal la nivel mondial

Accentul pe strategiile și soluțiile de dezvoltare sustenabilă continuă să fie prioritățile principale la nivel mondial, sub presiunea emisiilor de CO2. Fiecare industrie este în tranziție către reducerea emisiilor de carbon, iar piața imobiliară se numără printre principalii factori de influență. 2024 accelerează acțiunile de reducere sau eliminare a emisiilor de carbon, pilonii nZEB, soluțiile cu energie netă zero, energia regenerabilă sau tehnologia clădirilor inteligente, reciclarea deșeurilor, utilizarea sporită a materialelor durabile și mai multe soluții ecologice în domeniul construcțiilor.

Recunoscând importanța decarbonizării, companiile se confruntă cu provocări complexe, dincolo de normele clasice privind energia, materialele, deșeurile sau sănătatea. Pentru investitori, cererea tot mai mare de dezvoltare durabilă se traduce prin creșterea valorii companiilor.

În 2024, practicile de dezvoltare sustenabilă sunt în centrul atenției lșa nivel global, așa cum demonstrează accentul pus pe decarbonizare în cadrul COP28, prin proiectul Buildings Breakthrough privind neutralizarea emisiilor de carbon din partea clădirilor, până în 2030. În Europa, dezvoltatorii și investitorii stabilesc obiective mai îndrăznețe în intervale de timp mai scurte comparativ cu cele impuse de Fit for 55 sau target-ul impus de Comisia Europeană de atingere a neutralității climatice până în 2050.

Rating-urile ESG devin fundamente de bază pentru companii

Matricea ESG se extinde la nivel global iar rolul său evoluează de la raportare și respectare a regulilor, la un pilon central în strategiile de business.

Standardele de sustenabilitate sunt un element de bază în procesul de luare a deciziilor financiare și de investiții pe piața de capital la nivel global. Această tendință influențează designul, achizițiile, finanțele și practicile de marketing. Publicarea rapoartelor non-financiare aproape a devenit o necesitate, precum și evaluarea din partea terților pentru a asigura performanța din punct de vedere sustenabil.

Neutralitatea climatică este o componentă ESG importantă, prin urmare decarbonizarea și dezvoltarea durabilă joacă un rol crucial în strategia de business în toate domeniile de activitate. Calculele transparente ale amprentei de carbon definesc ratingurile ESG. Alte priorități includ biodiversitatea și accentul sporit pe soluțiile AI și tehnologice.

Impactul ESG în domeniul finanțelor se intensifică, dar o altă tendință majoră care modifică complexitatea ratingurilor ESG include mandatele Scope 3. Firmele private, care răspund la normele privind emisiile din Scopul 3, adoptă rapoarte de sustenabilitate. Toți furnizorii privați ai marilor corporații trebuie să implementeze metode robuste de contabilizare a gazelor cu efect de seră care pot afecta diverse sectoare. În plus, capitolele „E” și „S” din lanțurile de aprovizionare devin mai transparente, deoarece Scopul 3 obligă companiile să acorde prioritate aprovizionării etice și a muncii echitabile. Convergența preocupărilor de mediu și sociale câștigă amploare, determinată de reglementările iminente care impun diligența necesară pentru mediu și drepturile omului. Interdicția globală a plasticului este considerată urgentă, un tratat privind ciclul de viață al plasticului fiind așteptat până la finalul anului 2024.

Reglementările legale la nivel global sunt în lucru, UE marcând recent primul pas în această direcție, printr-o reglementare a ratingului ESG la nivel european (detalii la punctul 5).

Certificările verzi – mai mult decât cifre

Criteriile ESG mai puternice privind dezvoltarea durabilă au schimbat rolul certificărilor verzi. LEED, BREEAM, WELL și alte metodologii internaționale reprezintă un pilon cheie în domeniul imobiliar, dar urgența decarbonizării impune un nivel mai complex de evaluare. Ca urmare, rolul certificării clădirilor verzi se schimbă: de la țintă finală, la punct de plecare și instrument de management în implementarea strategiilor de sustenabilitate și decarbonizare.

Dezvoltatorii imobiliari pot reprezintă un exemplu al dezvoltării sustenabile, urmând directivele din partea organizațiilor internaționale ce stabilesc și impun standarde de sustenabilitate mai înalte, sau legi stricte precum SFDR, EU Taxonomy și Green Deal, privind neutralizarea amprentei de carbon.

AI intră ca instrument de sustenabilitate în domeniul imobiliar

2024 marchează intrarea soluțiilor AI pentru neutralizarea amprentei de carbon în dezvoltarea sustenabilă a clădirilor.

Soluțiile de inteligență artificială pot ajuta dezvoltatorii să monitorizeze și să reducă emisiile de CO2 din portofoliile lor, analizând utilizarea energiei, modelele de transport și activitățile lanțului de aprovizionare. Alte instrumente pentru a maximiza eficiența energetică și a minimiza amprenta de carbon includ: managementul și îmbunătățirile energetice (încălzire, ventilație, HVAC, iluminat și alte sisteme), monitorizarea echipamentelor și a infrastructurii clădirii în timp real, automatizarea inteligentă, analiza comportamentului ocupanților, algoritmi AI pentru arhitecți și designeri  (parametri de proiectare a clădirii, alegerea materialelor și a metodelor de construcție).

Impactul negativ al tehnologiei AI asupra emisiilor de carbon nu poate fi trecut cu vederea: infrastructura AI implică un consum ridicat de energie și generarea de deșeuri electronice. Cu toate acestea, un avantaj major al soluțiilor AI care înclină balanța în direcția pozitivă  constă în timpul de lucru și eficiența resurselor umane. Cel mai simplu exemplu îl reprezintă reducerea semnificativă a timpului de lucru petrecut la birou, care se traduce direct prin mai puține emisii de CO2. Echilibrul dintre impactul pozitiv și negativ al tehnologiei IA asupra emisiilor de carbon depinde de diverși factori. Dar tendința AI este abia la început, astfel încât cheia o reprezintă expertiza în implementarea soluțiilor potrivite.

Reglementările cresc transparența privind impactul climatic al companiilor

În februarie 2024, Uniunea Europeană a stabilit prima jurisdicție din lume pentru ratingurile ESG, o reglementare provizorie menită să sporească încrederea investitorilor în produsele sustenabile. Regulile acordă prioritate transparenței, integrității și autorizației ESMA pentru a spori fiabilitatea și comparabilitatea ratingurilor ESG, atenuând în același timp potențialele conflicte de interes. Factorii acoperiți de evaluările ESG cuprind mediul, factori sociali, drepturile omului și factori guvernamentali și includ opțiunea pentru evaluări separate E, S și G, plus cerința de ponderare explicită dacă este furnizată o singură evaluare. Acest acord va facilita atingerea obiectivelor net-zero până în 2050, în paralel cu încurajarea investițiilor în direcția obiectivelor Green Deal. Regulamentul va intra în vigoare la 18 luni de la semnarea sa. Dezvoltarea AI necesită, de asemenea, reglementări guvernamentale, datorită dependenței crescute de inteligența artificială.