Potrivit datelor Băncii Naționale a României, în primele șase luni ale anului 2024, peste 25% dintre noile credite ipotecare au fost destinate proiectelor sustenabile. Evoluția confirmă interesul tot mai mare al consumatorilor pentru locuințele ecologice, dar și dorința acestora de a reduce costurile pe termen lung prin investiții inițiale în tehnologii verzi.

Totodată, creditele imobiliare sustenabile oferă stimulente și pentru renovarea locuințelor existente. Astfel și clădirile vechi pot fi aduse la standardele moderne de eficiență energetică.

Reprezentanții platformei vindem-ieftin.ro, primul market network din domeniul materialelor de construcții din România, afirmă că, de la începutul anului, prețul oțelului pentru construcții a crescut cu 35%, iar cel al cimentului – cu 28%.

Un efect imediat al acestor scumpiri este volumul de vânzări de materiale de construcții care, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, s-a redus cu 15% în primul trimestru din 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Scăderea cererii de materiale este evidentă în special în sectorul rezidențial, unde investițiile în noi proiecte de construcții au fost amânate sau anulate din cauza costurilor ridicate. Potrivit unui studiu recent al Asociației Naționale a Constructorilor din România (ARACO), numărul proiectelor noi de construcții s-a diminuat cu 20% în prima jumătate a anului față de aceeași perioadă din 2023.

Pentru a se adapta la această situație dificilă, companiile de construcții, producătorii și retailerii de materiale de construcții au fost nevoiți să implementeze strategii de reducere a costurilor și să ofere opțiuni de finanțare mai flexibile.

O altă soluție tot mai utilizată o reprezintă lansarea de programe de creditare și leasing pentru achiziționarea de materiale de construcții. Instituțiile bancare au lansat anul acesta o serie de credite imobiliare sustenabile, menite să faciliteze accesul la finanțare, dar și realizarea de investiții cu impact redus asupra mediului. Creditele oferă dobânzi variabile și includ mai mult facilități pentru proiectele care respectă standardele de eficiență energetică și durabilitate. Printre beneficiile oferite de un credit sustenabil se numără termene flexibile de rambursare, rate de dobândă reduse pentru proiectele verzi sau consultanță gratuită pentru implementarea tehnologiilor sustenabile. De exemplu, clienții pot beneficia de reduceri suplimentare la dobândă dacă își echipează noile locuințele cu panouri solare, sisteme de termoizolație avansate sau alte soluții cu eficiență energetică crescută.