În cadrul evenimentului final Active Citizens Fund România, peste 150 de participanți s-au reunit sub tema „Shaping Change” pentru a marca impactul acestui program asupra societății civile din România. Finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, programul a fost un pilon esențial în promovarea democrației, drepturilor omului și incluziunii sociale, investind 48 de milioane de euro în 325 de proiecte.

Aceste proiecte au implicat activ peste 380.000 de cetățeni la nivel național, contribuind la consolidarea societății civile și a cetățeniei active, precum și la creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Active Citizens Fund România a fost administrat de un consorțiu format din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge (Asociația ONG-urilor din Norvegia).

Reprezentanții Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene au evidențiat rolul esențial al societății civile în promovarea coeziunii sociale și a mecanismelor democratice, cu un nou Program la orizont.

Pe măsură ce încheiem programul ACF România, reflectăm asupra unei călătorii pline de inspirație, susținută de reziliența și devotamentul societății civile din România. Deși acest capitol se apropie de final, misiunea noastră comună continuă înainte cu un nou impuls. Cu noi finanțări la orizont, avem o oportunitate unică de a construi pe baza progreselor realizate. Un total de 320 de milioane de euro va fi pus la dispoziție pentru societatea civilă în următorul mecanism de finanțare. Acest nou fond va pune un accent puternic pe susținerea valorilor democratice, stimularea implicării civice și promovarea alfabetizării media, consolidând în același timp rolul societății civile în procesele democratice. De asemenea, va aborda probleme esențiale precum drepturile omului, anti-discriminarea și incluziunea socială”, a declarat Ragna Fidjestøl, Managing Director, Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.

O componentă importantă a programului a fost educația și conștientizarea asupra protecției mediului și schimbărilor climatice. Prin implicarea a peste 37.000 de persoane în activități de educație ecologică și advocacy pentru politici de protecție a mediului, Active Citizens Fund a contribuit la creșterea responsabilității comunităților față de mediu. Acțiunile ONG-urilor au inclus monitorizarea și promovarea legislației de mediu și lupta împotriva activităților care pun în pericol ecosistemele locale.

Un element central al programului Active Citizens Fund România a fost platforma Community for Action (CfA), care a jucat un rol crucial în întărirea colaborării regionale între organizațiile societății civile. Întâlnirele periodice, mesele rotunde, inițiativele de diseminare și dezbatere au adus împreună actori din diverse țări, facilitând schimbul de bune practici și lecții învățate. CfA a contribuit semnificativ la creșterea capacității organizațiilor neguvernamentale de a răspunde provocărilor sociale și de a dezvolta inițiative comune, consolidând astfel vocea societății civile la nivel european , întărind rețelele de solidaritate și acțiune comună.