În semestrul întâi al anului 2023, ponderea proprietăților de birouri care dețin certificare verde pe piețele din 19 țări europene, inclusiv România a crescut la 22%, de la 15% în 2019, potrivit celei de-a treia ediții a raportului „Is Sustainability Certification in Real Estate Worth it?”, realizat de CBRE, compania de servicii și investiții imobiliare comerciale.

Având un stoc modern de birouri relativ recent, orașele analizate din România se află în topul celor incluse în studiul CBRE, cu o pondere medie de peste 70% a stocului de birouri certificate – 60% în Iași, 70% în Cluj-Napoca, 75% în București, respectiv peste 80% în Timișoara. În regiunea CEE, doar Varșovia mai apare în acest top cu aproape 70% stoc de clădiri certificate.

Raportul semnalează că legislația privind standardele de performanță energetică va deveni tot mai strictă. Acest lucru poate fi benefic pentru clădirile cu standarde ridicate  de sustenabilitate, în special privind aspecte legate de fluxul de numerar, cum ar fi rata de creștere a chiriei, rata de ocupare, deprecierea și randamentul.

Echilibrul locație – sustenabilitate – o provocare cheie pentru sectorul birourilor

Piața de birouri va rămâne în continuare sub impactul sustenabilității, potrivit cercetării CBRE. Proprietarii și investitorii urmăresc constant obținerea de certificări de mediu pentru proprietățile lor de birouri. Clădirile sustenabile reprezintă o proporție din ce în ce mai mare din stocul de birouri, iar activitatea de închiriere merge în aceeași direcție. Gradul de ocupare a birourilor certificate a crescut în toate orașele din cele 19 țări analizate, în medie, de la 31% în 2019 la 34% în S1 2023, ceea ce dovedește importanța sustenabilității în selecția clădirilor.

O provocare fundamentală pentru sectorul birourilor va rămâne obținerea unui echilibru între amplasarea și sustenabilitatea proiectelor, în timp ce certificarea poate reduce riscul de neocupare. Clădirile cu certificări de sustenabilitate au o rată a chiriei mai mare cu 7%, după ajustarea în funcție de dimensiunea clădirii, amplasare, vechime și istoricul renovărilor. În același timp, activele cu un nivel de performanță energetică mai scăzut generează niveluri de ocupare mai mici, ceea ce subliniază importanța eficienței energetice.

Efectul certificărilor de sustenabilitate asupra nivelului chiriilor este vizibil în mod clar pe piața românească, chiriile pentru spațiile de birouri certificate fiind cu 10% mai mari în București, cu aproape 15% mai mari în Cluj-Napoca, cu 25% mai mari în Brașov și chiar cu puțin peste 35% mai mari în Timișoara.

Pentru proprietarii și investitorii imobiliari care urmăresc să reducă amprenta de carbon a portofoliilor deținute, certificatele de sustenabilitate și eficiența energetică vor continua să joace un rol esențial în asigurarea tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon și în gestionarea potențialelor riscuri asociate. Creșterea constantă a serviciilor cerute de clienții noștri – de la evaluări energetice, analize și soluții de implementare a strategiei de atingere a țintei de emisii zero de dioxid de carbon, până la evaluări fizice ale riscurilor legate de schimbările climatice sau cartografierea reglementărilor și stimulentelor – confirmă în mod clar această tendință pentru noi”, a declarat Alina Bordei, Account Director Property Management la CBRE România.

Certificarea este un factor semnificativ, dar nu determinant, în reducerea riscului de neocupare. Găsirea unui echilibru între preferințele privind locația și agenda de sustenabilitate rămâne o provocare atunci când este vorba de a alege un nou spațiu de birou. Pe termen scurt, echilibrul de pe piețele locale va fi influențat de ponderea spațiilor certificate aflate în construcție. În timp ce accesibilitatea definește strategiile privind amplasarea, sustenabilitatea determină selecția clădirilor. ESG rămâne doar unul dintre factorii relevanți pentru luarea deciziilor, întrucât preferințele ocupanților față de clădirile care oferă dotări mai multe și o mai bună experiență de utilizare depășesc cu mult prioritățile ESG.