Sustenabilitatea este atributul care va guverna în următorii ani atât strategiile de afaceri ale companiilor cât și politicile naționale de mediu și climă. Cu siguranță, câștigătoare vor fi acele state pentru care investițiile în energie verde și infrastructură verde vor reprezenta o prioritate națională, în timp ce țările care vor rămâne mult în urmă în materie de politici sistemice de sustenabilitate își vor vedea competitivitatea economică în cădere abruptă.

Islanda, Danemarca și Țările de Jos sunt statele cele mai pregătite pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, potrivit Green Future Index 2022, un raport realizat de MIT Technology Review Insights și preluat de World Economic Forum anul trecut. Marea Britanie, Norvegia, Finlanda, Franța, Germania, Suedia și Coreea de Sud se numără printre țările aflate în Top 10 Green Future Index 2022. Indexul măsoară modul în care țările își reduc emisiile de carbon, dezvoltând soluții de energie verde și inovând în sectoare green și include un clasament al unui număr de 76 de țări la nivel global.  În plus, raportul scoate în evidență și politicile de protecție a mediului și de climă adoptate de statele incluse în acest index.

Liderii green

Europa deține capul de afiș, cu un număr de 16 țări „green” clasate în Top 20. Islanda, aflată pe primul loc este una din cele două țări din Europa care au generat în 2022 mai multă energie electrică din surse regenerabile decât a consumat. 80% din această cantitate de energie s-a îndreptat către procese de încălzire și răcire, de trei ori mai mult decât media europeană situată undeva în jurul procentului de 23%. Același index arată că îmbunătățirea politicilor climatice au împins unele țări în vârful clasamentului, un exemplu în acest sens fiind Marea Britanie care a sărit de pe locul 17 în ediția precedentă a Indexului, direct pe locul 4 în 2022, în mare parte pe fondul investițiilor „agresive” în energie curată.

Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite sunt țările nou intrate în Top 20. Indexul atribuie aceste noi intrări în parte datorită proprietății intelectuale green a acestor state dar și pe fondul redirecționării unor cheltuieli de infrastructură către proiecte de energie verde. De exemplu, raportul arată în prezent, Coreea de Sud este lider mondial în patente verzi.

Politici pentru un viitor verde

La mijlocul clasamentului se află țările care au făcut progrese în materie de politici verzi și infrastructură. Astfel, Grecia ocupă în 2022 locul 22 (în urcare de pe 37 în 2021). Statul elen și-a luat angajamentul de a cheltui 30% din fondurile provenite din PNRR în energie verde. Interesante sunt și evoluțiile Ungariei (în creștere 15 poziții în 2022), Bulgariei (salt de 19 poziții) și Republicii Cehe (creștere o poziție, până pe locul 27). La fel de spectaculoasă este și urcarea Chinei până pe locul 26, datorată progreselor semnificative în transformarea societății chineze într-una sustenabilă. O dovadă în acest sens este faptul că în 2021 China a cumpărat peste o jumătate din producția globală de vehicule electrice.

Deloc îmbucurătoare este poziția României în Green Future Index 2022, țara noastră clasându-se în categoria celor 20 de țări care au făcut progrese foarte mici sau deloc sau nu și-au asumat angajamente privind construirea unui viitor verde. Astfel, din zona Europei Centrale și de Est, doar Slovacia (salt de pe 50 pe 46) și România (salt de pe 48 pe locul 47) se află în categoria țărilor codașe în privința angajamentelor de mediu, care se confruntă, după cum afirmă raportul fie „cu o lipsă de voință politică pentru a urma o agendă verde” – dând exemplul Rusiei – fie economiile lor sunt mari consumatoare de resurse, astfel încât progresul în materie de mediu este foarte lent sau greoi.

Cum raportul a fost finalizat înainte de momentul invaziei Ucrainei de către Rusia, autorii acestuia avertizează că acest conflict politic este foarte posibil să aibă un impact pe termen lung asupra eforturilor pe care toate țările lumii le fac în direcția sustenabilității.

Țările din Europa Centrală și de Est, la capitolul sustenabilitate, în 2022

Poziția în Index Țara Scorul Categoria de țară
16 Polonia 5,59 Green leaders
22 Grecia 5,33 The greening middle
24 Ungaria 5,31 The greening middle
25 Bulgaria 5,28 The greening middle
27 Republica Cehă 5,21 The greening middle
46 Slovacia 4,52 Climate laggards
47 România 4,52 Climate laggards

Sursa: MIT Technology Review Insights