Campania „Detector pentru viață” continuă în 2025, cu scopul de a proteja cât mai multe locuințe din România de riscurile incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon. Acțiunea este derulată prin parteneriatul „Împreună pentru siguranță”, inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență (D.S.U.) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.), împreună cu E.ON România și Delgaz Grid.

Anul acesta, 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon vor fi distribuite gratuit către familii din 20 de județe. Aceste dispozitive au în primul rând un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate.

Noile detectoare, donate de E.ON și Delgaz Grid, care vor fi montate gratuit și în acest an, se adaugă celor peste 7.500 de detectoare de fum și 2.500 de detectoare de monoxid de carbon, instalate în cursul anului trecut la beneficiari din 479 de localități din 20 de județe. Reprezentanții inspectoratelor județene pentru situații de urgență le vor distribui în județele: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Covasna, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vrancea și Vaslui.

Decizia de a continua acest proiect comun este una firească și a venit în urma rezultatelor imediate și evidente pe care le-am constatat anul trecut, la scurt timp după ce am început să distribuim aceste detectoare: multe familii au evitat la limită incendii care puteau fi devastatoare. Există în continuare foarte multe locuințe în România unde nu sunt montate astfel de dispozitive, poate din lipsa informării legate de importanța lor sau din alte motive. De aceea, este foarte important să ne continuăm misiunea alături de partenerii de la D.S.U. și I.G.S.U., de a contribui la protejarea oamenilor și la salvarea vieților”, afirmă Volker Raffel, CEO E.ON România.

În România se produc zilnic, în medie, 19 incendii, soldate cu numeroase pagube materiale, victime și chiar pierderi de vieți, iar aceste incidente tragice pot fi prevenite și evitate prin respectarea unor reguli și măsuri minime de siguranță, precum montarea unor detectoare.

Potrivit reprezentanților Delgaz Grid, cauzele principale ale incendiilor rămân manevrarea greșită a aparatelor alimentate cu gaz sau improvizațiile la instalațiile interioare. În cazul intoxicațiilor, cauza principală o reprezintă monoxidul de carbon acumulat în încăperi, în principal ca urmare a neevacuării sau evacuării insuficiente a gazelor arse prin coșuri de fum neetanșe sau obturate, dar și folosirea aragazului pentru încălzirea locuințelor.